Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2012. április 28., szombat

Zöldséges bableves csipetkével, hús nélkül

Hozzávalók:
30 dkg fehér bab
3 nagyobb szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 kisebb karalábé
szeletke zeller(el is hagyható)
olaj
ételízesítő
1 db tojás
liszt(amennyit a tojás felvesz)
Elkészítés:
Az előző este beáztatott babot átöblítem, és egy lábosba oda teszem főni ételízesítővel megszórva. A zöldségeket megtisztítom, felkarikázom, kockákra vágom. Egy másik edénybe kevés olajat teszek, rádobom a zöldségeket, erre is teszek ételízesítőt és fedő alatt megdinsztelem. (pici víz kell alá, hogy le ne égjen) Ha a bab már puha, akkor hozzáteszem a zöldségeket, felengedem annyi vízzel, hogy leves sűrűségű legyen, utána ízesítem, és hagyom, hogy összefőjön. Közben a tojást kicsit felverem, teszek bele pici sót, és annyi lisztet, hogy jó kemény tésztát kapjak. A kezemet néha lisztbe mártom, és a gombócot apró darabkákra csipegetem. Persze nem lesz szükség ennyi leveshez az össze csipetkére, de ha tálcán jól kiszáradnak, következő alkalommal még jók lesznek valamilyen levesbe. A forrásban lévő bablevesbe teszem őket, és hagyom közepes lángon, hogy megpuhuljanak. Nem sok idő, és máris lehet tálalni.


Nálunk ma ez volt a leves, lekváros és kakaós palacsintát sütöttem mellé. Bár a fagyasztóban ott kacsingatott rám egy adag füstölt oldalas, de nem hagytam magam. Ez a leves most jó sok zöldséggel, csipetkével, hús nélkül készült.

5 megjegyzés:

  1. Szatmáron ,mifelénk is főzik ezt a levest ,ott zsidó paszulynak hívják , ugyanígy készül csak nálunk a végén berántják egy kis fokhagymás rántással . Ha érdekel, a leírást a http://kalendar2.blogspot.com/Zsidó paszuly, amit magyarok, románok esznek helyen találhatod.Hiába na ,ahány ház annyi szokás , örülök hogy rád találtam , nincs még veszve a pártos honfivér !

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!!!! Itt nálunk Szabolcsban nem tudom, pontosan hogyan főzik, de én így készítem:-)))Szivesen bekukkantottam volna az ajánlott oldalra, de sajnos azt írta ki, hogy a blog nem működik:-((((

    VálaszTörlés
  3. Sajnálom hogy nem láthatod , talán valamit elrontottam ,próbáld úgy hogy a Google-be beírod: Szatmár népi ételei,és akkor kiadja :kalendar2.blogspot.com/ ÉN kipróbáltam , működik .

    VálaszTörlés
  4. Megtaláltam, köszönöm. Sajnálom, hogy nem lehet olvasónak jelentkezni. De mindenképpen betettem a kedvenceim közé:-)

    VálaszTörlés