2015. április 2., csütörtök

Sertés raguleves citrommal és tejszínnel

Hozzávalók:
30 dkg sertés szűzpecsenye (de jó más része is)
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 nagyobb szem krumpli
1 termetes szál újhagyma (vagy két kicsi)
2 ek. zöldborsó
néhány rózsa brokkoli, karfiol
1 ek. vágott petrezselyemzöld
1 dl főzőtejszín
 1 db jól megmosott citrom
2 ek. olaj
1,2 liter alaplé (nálam fagyasztóba eltett maradék húsleves)
jókora csipet bors
Elkészítés:
 Az újhagymát a lehető legtöbb zöldjével együtt felkarikázzuk, a húst vékony csíkokra vágjuk. A petrezselyemgyökeret és a sárgarépát karikázzuk, a krumplit kis kockákra vágjuk és vizet teszünk rá, hogy meg ne barnuljon. Mivel nincs éppen szezonja, így a brokkoli, a karfiol és a borsó a fagyasztóból kerül majd a levesbe. A petrezselyemzöldet apróra összevágjuk. A citrom héjából egy fél kisujjnyit levágunk, a levéből pedig egy teáskanálnyit kicsavarunk.
A hagymakarikákat rádobjuk az olajra, de nem pirítjuk, nem pároljuk, éppen csak hagyjuk, hogy az fényesre bevonja. Máris rátesszük a húscsíkokat, átforgatjuk, és jöhetnek a gyökérzöldségek. Pár perc pirítás után felöntjük kevés alaplével, megszórjuk őrölt borssal, beledobjuk a citromhéj darabot, és lefedve pároljuk. Amikor már félig puha a hús és a répa, akkor hozzátesszük a krumplikockákat. Minél vékonyabbra sikerül vágnunk a húst, annál könnyebben megfő. Amikor már a krumpli is engedi, hogy megszúrjuk, mehet bele a karfiol, a brokkoli és a borsó. Mivel fagyasztottak, nem kell túl sok idő nekik. Beleöntjük a maradék alaplevet, és hagyjuk összefőni. Közben a tejszínt egy kis forró levessel elkeverjük, majd óvatosan a lábosba csorgatjuk. Elkeverjük, hagyjuk pár percig gyöngyözni. Mielőtt levennénk a lángról, beleszórjuk a vagdalt petrezselyemlevelet, és meglocsoljuk ízlés szerint citromlével. Ne öntsük egyből bele mindet, kóstolgassuk, hogy a tejszín és a citromlé selymes összhangba legyen egymással. Ha úgy érezzük eltaláltuk a megfelelő ízvilágot, nincs más dolgunk, mint tányérokba szedni a forró ragulevest.




Valami egyszerű, de tartalmas levesre vágytam. Ilyenkor gyakran jutnak eszembe ezek a ragu változatok. S mivel a fagyasztóban és a piaci kosaramban mindig van többféle zöldség is, így nem volt akadálya ennek a mai főzőcskének sem. Néhány lekváros palacsintával vagy pár lángossal kiegészítve kitűnő kétfogásos ebédet varázsolhatunk aránylag rövid idő alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése