2016. szeptember 27., kedd

Diós-mákos nudli

Hozzávalók:
50 dkg krumpli
15 dkg liszt
1 kk. só
1 db tojás
+ a főzővízbe pici só és olaj
+ a szóráshoz darált dió, darált mák és cukor ízlés szerint
Elkészítés:
Ha szerencsénk van, akkor maradt egy adag törtkrumpli a tegnapi ebédről, mint most nálunk. Ha nincs, akkor meghámoznunk és megfőzünk annyit, hogy lemérve a már használható mennyiség fél kiló legyen. Langyosra hűtjük, (vagy ha tegnapi, akkor kicsit mikróban felmelegítjük), majd hozzáütjük a tojást, és rászitáljuk a lisztet, sót. Jól összedolgozzuk, kicsit lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Amennyiben szükséges, tehetünk még hozzá kevés lisztet. Gombóccá formázzuk, majd darabokat vágunk belőle, és kisujjnyi vastag  hengereket formázunk az enyhén lisztezett munkafelületen. Kb. 3 cm-es darabokra vágjuk, és tenyerünk között még kicsit megformázzuk. Közben vizet forralunk, amibe sót és olajat teszünk. amikor forr, belepakoljuk a nudlikat, óvatosan megkeverjük, és hagyjuk, hogy a tésztadarabkák feljöjjenek a víz felszínére. Még pár perc, és lehet is egy szűrővel kiszedni őket. alaposan lecsepegtetjük, és két tálba elosztjuk a kifőtt nudlikat. Az egyik felére cukros diót, a másikra cukrozott mákot szórunk. aki persze így nem szereti, az nyugodtan piríthat hozzá zsemlemorzsát is.



Ma sertésragulevest főztem ebédre, amihez valami tésztaféle dukál. Gondolkodtam mi is legyen az, és akkor eszembe jutott, hogy egy tálnyi krumplipürét eltettünk a tegnapi ebédből. A neten keresgetve akadtam rá "Aranytepsi" leírására. Ezúton is köszönet érte!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése