Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2017. április 2., vasárnap

Gombás-boros kacsasült

Hozzávalók:
1 db kb. másfél kilós konyhakész kacsa
2 nagy fej hagyma
kacsa fűszerkeverék (ami nálam házilag sóból, morzsolt rozmaringból, szárított és darált fokhagymából, valamint frissen őrölt borsból áll össze)
4-5 nagyobb fej csiperkegomba
1 dl száraz fehérbor (de ez el is maradhat, pótolható alaplével, vagy vízzel)
olaj
Elkészítés:
A megmosott kacsát szárazra törlöm. Először a belsejét dörzsölöm be a fűszerkeverékkel, aztán kívül megspriccelem olajjal. Ide is jön egy adag fűszer, amit a kezemmel beledörzsölök jl a kacsába, ügyelve, hogy mindenhová jusson. A félbe vágott gombát a  kacsa hasüregébe töltöm. Jénai aljába vékonyan olajat csorgatok, épp csak annyit, hogy ne ragadjon le, és ráfektetem a szárnyasomat. Alá öntöm a bort, lefedem és kis lángon a sütőben teszem párolódni. Majdnem egy órát hagyom így, eközben az ízek alaposan átjárják a puhuló húst. Egyszer azért félidőben leveszem, a fedőt, és a szaftos-fűszeres borral meglocsolgatom a kacsát. Ha már elég puha, akkor búcsút mondok a takarásnak, és a lángot is feljebb veszem. A gombát a kacsa hasából egy kanállal kiszedem, a hús mellé teszem és visszatolom a sütőbe. Hagyom, hogy a folyadék elpárologjon, a kacsa ropogós kérget kapjon, a gomba pedig finoman megpiruljon. Friss zöldsalátával és klasszikus krumplipürével tálalom.



Nem túl gyakran, de évente azért néhány alkalommal kacsa is kerül az asztalunkra. Ma a jénaiban való sütés mellett döntöttünk, kicsit megspékelve a gombával és fehérborral. Nem csalódtunk, finomat ebédeltünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése