2017. április 2., vasárnap

Gombás-boros kacsasült

Hozzávalók:
1 db kb. másfél kilós konyhakész kacsa
2 nagy fej hagyma
kacsa fűszerkeverék (ami nálam házilag sóból, morzsolt rozmaringból, szárított és darált fokhagymából, valamint frissen őrölt borsból áll össze)
4-5 nagyobb fej csiperkegomba
1 dl száraz fehérbor (de ez el is maradhat, pótolható alaplével, vagy vízzel)
olaj
Elkészítés:
A megmosott kacsát szárazra törlöm. Először a belsejét dörzsölöm be a fűszerkeverékkel, aztán kívül megspriccelem olajjal. Ide is jön egy adag fűszer, amit a kezemmel beledörzsölök jl a kacsába, ügyelve, hogy mindenhová jusson. A félbe vágott gombát a  kacsa hasüregébe töltöm. Jénai aljába vékonyan olajat csorgatok, épp csak annyit, hogy ne ragadjon le, és ráfektetem a szárnyasomat. Alá öntöm a bort, lefedem és kis lángon a sütőben teszem párolódni. Majdnem egy órát hagyom így, eközben az ízek alaposan átjárják a puhuló húst. Egyszer azért félidőben leveszem, a fedőt, és a szaftos-fűszeres borral meglocsolgatom a kacsát. Ha már elég puha, akkor búcsút mondok a takarásnak, és a lángot is feljebb veszem. A gombát a kacsa hasából egy kanállal kiszedem, a hús mellé teszem és visszatolom a sütőbe. Hagyom, hogy a folyadék elpárologjon, a kacsa ropogós kérget kapjon, a gomba pedig finoman megpiruljon. Friss zöldsalátával és klasszikus krumplipürével tálalom.



Nem túl gyakran, de évente azért néhány alkalommal kacsa is kerül az asztalunkra. Ma a jénaiban való sütés mellett döntöttünk, kicsit megspékelve a gombával és fehérborral. Nem csalódtunk, finomat ebédeltünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése