Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1/2 dl olaj
1 tk. só
1 tk. cukor
1 bögre (kb. 2 dl) langyos víz
tetejére:
bármi, amit csak szívesen megennénk egy pizzán
Elkészítés:
A lisztet egy tálba teszem, az élesztőt pedig a cukorral elkevert langyos tejben megfuttatom. Közben a liszthez pakolom a többi hozzávalót, majd miután az élesztő is belekerül, kézzel vagy fakanállal összedolgozom a tésztát. Ennek a receptnek a legnagyobb előnye számomra az, hogy nem kell olyan mindent beleadós dagasztást végezni, elég, ha összeáll a tészta, máris mehet pihenni egy fél órát. Ennyi idő elég neki arra, hogy jól megkeljen egy huzatmentes, aránylag meleg helyen. Míg dolgozik az élesztő, addig elő lehet készíteni mindazt, amit majd a pizzára teszünk. Ha a tészta már szépen feljött a tálba, akkor egy kiolajozott tepsibe kézzel beleigazgatjuk, és megpakoljuk mindenféle finomságokkal. Előmelegített sütőben mérsékelt lángon addig sütjük, míg a sajt megpirul, szépen szétolvad a tetején.
Gyakran készítek itthon pizzát, mert sokkal kiadósabb és olcsóbb, mintha rendelnénk. Na nem mondom, néha azért hozzánk is becsenget a kedvenc pizzafutárunk, de gyakoribb az, hogy magam állok neki a készítésnek. Egy ilyen pizza ezer féleképpen variálható. Bár nálunk rendszerint egy paradicsomos alapot kap a tészta, kipróbáltam már tejfölös-fokhagymás kenéssel is. A paradicsomos alaphoz a turmixgépbe beleöntök egy dobozos paradicsomszószt, egy fél fej hagymát, 2 gerezd fokhagymát, oreganót, bazsalikomot (vagy a manapság már kapható pizza fűszerkeveréket)kevés sót és annyi olajat, hogy krémes pasztát kapjak. Két perc alatt elkészíthető ez is. De ha nincs kedvem hozzá, akkor egyszerűen egy tubusos pizzakrémet nyomok a tészta tetejére. Egy ilyen gáztepsinyi pizza rendszerint több féle feltétet is kap nálunk. Bence részére nem szoktunk paprikát rakni, a férjem nem szereti a csípőset, és imádom az olajos halas és bőven hagymázott területet. A keresztlányom vegetáriánus, neki mindig külön készítem ha jön, az Ő adagjára csak párolt zöldségek, esetleg főtt tojás és sok sajt kerül. Szóval megpróbálom mindenki igényét szem előtt tartani. Baráti társaságnak is sütöttem már többször, elégedettek voltak vele.
Ugyanigy készítem én is.
VálaszTörlésA paradicsom alapot is magam készítem ősszel,sok fűszernövénnyem van, mindenből kerül bele.
De az oreganó dominál.
Hagymás alappal indítom, bele a pari meghámozva kimagvazva,és a zöld fűszercsokor.
Jó sűrűre főzöm, üvegekbe a fagyóba sorakoznak.
Tényleg be is rakom a blogomba. Irogatok itt neked, de nem tudok elmenni, annyira jó receptjeid vannak.
Nagyon köszönöm Olgisom! Majd ha arra járok, beugrok egy üveg szószért:-)
VálaszTörlésÍgy,hogy a pizza tetején többféle az ízesítés még nem próbáltam,de tényleg jó ötlet,nálunk a fiúk minden nap megennék!:)Általában 2 nagy tepsivel készül,de most majd megpróbálom,többféle ízesítéssel!:)
VálaszTörlés