2011. október 19., szerda

Zöldséges grízgaluskaleves


Hozzávalók:
1 kg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller, ha van egy kis karfiol)
10 dkg zöldborsó
2-3 fej gomba(nem létkérdés, de ha van, tegyük bele, finom ízt ad a levesnek)
2-3 kelbimbó (ugyanaz vonatkozik rá is, mint a gombára)
2 ek. olaj
ételízesítő
csipet őrölt bors
vágott petrezselyemzöld
1 db tojás
gríz
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, és lehetőleg egyforma méretűre felvágjuk őket. Kevés olajon megfuttatjuk, majd megszórjuk ételízesítővel, és kevés vizet aláöntve megpároljuk. Amikor már majdnem puha minden zöldség, akkor megszórom még delikáttal, vagy dobok rá egy leveskockát, kap egy pici őrölt borsot, és felöntöm annyi vízzel, hogy elég legyen levesnek. Azt azért belekalkulálom, hogy még most jön majd hozzá a grízgaluska, ami azért még fövés után is magába szív némi folyadékot.
Míg felforr a leves, addig villával felverem a tojást, teszek bele egy fél evőkanálnyi olajat és sót, majd annyi grízt, hogy ne legyen folyós, de azért beton kemény se. A forrásban lévő levesbe szaggatom kanállal, majd kicsit letekerem a gázt, és hagyom pár percig főni a galuskákat. Én villával meg szoktam egyet kettőt szúrni, hogy biztosan lássam, eléggé megpuhultak. Ekkor jöhet a tetejére a vágott petrezselyemzöld, és lehet tálalni.

Nagyon szeretem ezt a fajta levest, mert gyorsan és könnyen elkészíthető, és sok féleképpen variálható, attól függően, hogy milyen zöldségek kerülnek bele, vagy hogy éppen grízgaluskát, májgaluskát vagy valami "sima" levestésztát adunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése