2011. november 13., vasárnap

Máktorta vaníliakrémmel


Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 db tojás
20 dkg cukor
5 dkg darált mák
1,5 dl tej
1 cs. sütőpor
Krémhez:
3,5 dl tej
3 ek. cukor
1 cs. vaníliás pudingpor
1 cs. zselatin-fix
mandarin
Elkészítés:
A tojást elkeverem a cukorral, majd hozzáadom a tejet, a lisztet, a sütőport és a darált mákot. Kikavarom sima masszává, és egy vajjal kikent, lisztezett kis tortaformába beleöntöm. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt sül meg. Érdemes ellenőrizni egy fogpiszkálóval, mert elég sűrű a tészta, nehogy a közepe nyers maradjon. Kiszedjük a formából, és hagyjuk hűlni. Közben a 3,5 dc tejben a 3 ek. cukorral megfőzzük a pudingot, jó sűrűre. Kavargatva hűtjük, majd amikor már csak langyos, belekeverjük a zselatin-fixet is. A kihűlt tortát kettévágjuk, és megtöltjük a krémmel. A maradék vaníliás krémmel befedjük a tészta tetejét, és gerezdekre szedett mandarinnal díszítjük.



Nagyon egyszerű recept, szerintem elrontani sem lehet. És ami a legnagyobb erénye, hogy számos variációban elkészíthető. Hiszen a darált mák helyett használhatunk kakaóport, darált diót, darált mogyorót, darált mandulát vagy kávéport is. Vasárnap lévén úgy gondoltam, meglepem ezzel a kis édességgel a férjemet és a fiamat. Külön szeretem, hogy van egy ilyen kis méretű kapcsos tortaformám, pont ehhez a mennyiséghez való. Lehet, hogy sokan nem értenek velem egyet, mert azt vallják, hogyha már pepecsel az ember, legyen jó sok a végeredmény, de én nem szeretem, ha valamit csak azért eszünk, csak azért járunk rá, hogy elfogyjon. Nekünk erre a délutánra bőven elég lesz ez a kicsi torta, még a szomszéd Marika néninek és Bandi bácsinak is jut egy-egy szeletke belőle:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése