2011. december 28., szerda
Lebbencs leves
Hozzávalók:
1 ujjnyi csík füstölt szalonna
1 kicsike fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
4-5 szem krumpli
1 marék nagyfodros kockatészta(persze házi lebbencstésztával lenne az igazi)
1 csík zöldpaprika(aki szereti, az tehet bele csípőset is)
1/2 paradicsom
(télen ezek helyett egy jókora kanál lecsó is tökéletes)
kevés fűszerpaprika
ételízesítő
őrölt bors
őrölt kömény
Elkészítés:
A szalonnát kicsi kockákra vágom, és odateszem egy lábosban a tűzre, hogy a zsírja szépen kisüljön. Amikor már fényes a lábos tőle, hozzáteszem a közben apróra felvágott hagymát és fokhagymát. Üvegesre piritom, majd rádobom a tésztát is és kicsit megkapatom. Csak annyira, hogy közben a hagyma ne égjen le. Megszórom pirospaprikával és felöntöm rögtön egy pohárnyi vízzel. Aki nem elég rutinos, az a művelet közben vegye le a lángról a lábost, nehogy a fűszerpaprika megégjen, mert akkor keserű lesz az íze. Hozzáadom a kockázott krumplit, az összevagdalt paprikát és paradicsomot (vagy a lecsót), megszórom ételízesítővel, őrölt köménnyel és borssal, felöntöm annyi vízzel, hogy aránylag sűrű levest kapjunk. Majd félig lefedem, és hagyom csendesen főni. Nem kell neki túl sok idő, csak míg a krumpli és a tészta is megpuhul benne. Aki szereti, az tálaláskor tehet még hozzá csípős paprikát.
Ez a leves is ékes példája annak, hogy ha finomat és gyorsat akarunk főzni, nem kell feltétlenül drága alapanyagokat keresnünk hozzá. Szerintem nincs is olyan konyha, amelyben ne lenne mindig meg minden lebbencs leveshez való. Mivel én a krumplis tésztához is ezt a fodros nagykockát használom, Bencének adja magát a dolog, Ő csak krumplistészta levesnek hívja:-) S ha még néhány finom lekváros palacsinta is kerül mellé második fogásnak, teljes az elégedettség:-))
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése