50-60 dkg paprika(ízlés szerint lehet benne csípős is)
4-5 szép érettebb paradicsom
4 fej hagyma
olaj
só
fűszerpaprika
őrölt bors
20 dkg kolbász
3-4 db tojá
Elkészítés:
A kolbászt karikákra vágjuk, és olajon kicsit megpirítjuk, majd kiszedjük egy tányérra. Pár perc elég ahhoz, hogy füstös jó ízét átadja az olajnak, ami majd továbbítja azt a zöldségeknek is. A hagymát megtisztítjuk és félkarikára vágva a visszamaradt olajra dobjuk párolódni. Megszórjuk sóval,ez meggyorsítja a folyamatot. Közben a paprikát, paradicsomot, és cukkinit megmossuk. A paprikát ujjnyi csíkokra, a paradicsomot nagyobb kockákra vágjuk. Ha a hagyma kicsit megpuhult, akkor mehet bele a paprika és a paradicsom. Megszórjuk sóval, őrölt borssal ízlés szerint, és hagyjuk a zöldségeket puhulni. Ha már nem harsog a paprika, akkor feljebb vesszük a lángot, hogy kicsit el tudja főni a levét, besűrűsödjön. Beletesszük a tányérról a megpirított kolbászkarikákat, átkeverjük. Készen van. Nincs más dolgunk, mint kicsit türelmesen várni, hogy hűljön, majd friss kenyérrel tálalva lehet ebédelni, vacsorázni.
A nyár következő nagy öröme és csodája számomra a lecsó. Tudom, lehet azt télen is enni az üvegesből, vagy összeütni a primőrből, de lássuk be, azért egyik sem az igazi. Most viszont a piacokon és a kertekben megjelent minden hozzávaló, és aki szereti, az ízlésének megfelelően ezerképpen készítheti ezt az egytálételt. Mert a lecsó is tipikusan az az ennivaló, ami az "ahány ház annyi szokás" elve alapján készül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése