A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége
2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a KENYÉR
VILÁGNAPJA. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb
élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó,
fontos energiaforrásnak –, a kenyérnek a jelentőségét. A világnapot már
közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a
napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad
arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a
nagyközönség figyelmét is felhívják.
(A Jeles napok szerkesztősége)
A dédnagymamám még a hatalmas fateknő fölé görnyedve verejtékes homlokkal gyúrta, dagasztotta heti rendszerességgel a családnak való mindennapit. Én ma már ennél lényegesen kényelmesebb vagyok. Kenyérsütő gépembe adagolom a hozzávalót, s amikor a dagasztás-kelesztés műveletén túljut a gép, akkor jövök én, hogy szeretetteljes mozdulatokkal átgyúrjam, majd megformázzam és sütőbe tegyem a kenyeret. A kenyeret, aminek házi készítése számomra még így is maga a csoda. Egyrészt azért, mert tudod,
képes vagy valami újat alkotni, valami olyasmit, ami nélkül nehéz
elképzelni az életet, ami ha nincs nagyon hiányzik...Másrészt azért, mert amikor a sütőből előbújnak az első illatok, valami megmagyarázhatatlan érzés fut át rajtam, ami a leghidegebb téli napokon is mosolyt varázsol az arcokra, ami melegséggel, békességgel tölti meg a házat. Érdemes kipróbálni!
A képen látható kenyérke fehér lisztből készült, jénaiban sütöttem, receptje megtalálható a Kenyerek címszó alatt.
Nagyon szép, gusztusos kenyeret sütöttél!
VálaszTörlésGyönyörű a kenyered és az írásod is...:)
VálaszTörlésSzép nagyon a kenyered. És köszi, én nem is tudtam erről a Kenyér Világnapjáról...
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
VálaszTörlés