1,5 kg krumpli
60 dkg darált hús
1 nagy fej hagyma
fűszerpaprika
só
őrölt kömény
őrölt bors
olaj
5 dl tejföl
20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A krumplit héjában egy kis sóval megfőzzük. Míg
puhul, addig készítünk egy hagymás pörköltalapot, megszórjuk fűszerpaprikával, sóval, borssal, köménnyel, és átpirítjuk rajta a darált húst. Ha már puha a hús, elkavarunk benne 1 dl tejfölt. A megfőtt és kihűtött krumplit megtisztítjuk, és egy olajjal gyengén meglocsolt tűzálló tálba, tepsibe egy rétegnyit ( a krumpli felét)belekarikázunk. Erre jön a darált hús, majd megkenjük egy kevés sóval elkevert tejföllel. A sajtot lereszeljük, és a felét a tejfölös rétegre szórjuk. Befedjük a krumplival, meglocsoljuk a maradék tejföllel és megszórjuk a sajt másik felével. Előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük közepes tűznél, míg a sajt szépen
ráolvad a tetejére, pici színt kap.
A rakott krumpli kedvelt egytálétel nálunk. Van hogy tojással és kolbásszal készítem, van úgy, hogy csak tojással és jó sok sajttal, amolyan francia módra. Ma viszont erre a verzióra támadt gusztusom. Hússal és sajttal, gazdagon megöntözve tejföllel. A sajt füstölt trappista volt, ezzel is adott egy plusz pikánsságot a rakottasnak. Nem feltétlenül kell sertéshúst használni a raguhoz, lehet pulykából vagy csirkéből is készíteni, egyéni ízlés szerint. Házi vegyes vágottal
istenit ettünk belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése