Hozzávalók:
5 kg paradicsom
1 dkg nátrium-benzoát
3 ek. só
6 ek. cukor
Elkészítés:
A paradicsomokat alaposan megmossuk, majd feldaraboljuk egy edénybe. Jól letisztított kézzel érdemes összenyomkodni a paradicsomokat. Megszórjuk a nátrium-benzoáttal, és egy napig állni hagyjuk. Ez idő alatt rendesen kiengedi a levét. Ekkor jöhet bele a só és a cukor. Hagyjuk, hogy teljesen felolvadjon benne, had álljon 1-2 órát még utána átszűrjük a levet. Én ilyenkor egy fakanállal nagyon jól ki szoktam szinte az utolsó csepp levet is paszírozni a paradicsomokból. Üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, és már mehetnek is a hűvös kamra polcára.
Évekig játszadoztam a gondolattal, milyen jó is lenne, ha télen paradicsomléből is mindig a sajátomat használhatnám. Ám bevallom, kicsit elrettentett annak az emléknek a képe, ahogy anyukám és anyósom órákon át pepecselt a főzéssel, darálással, s közben minden úszott a konyhában a paradicsomtól. Aztán egy netes ismerősömtől, Géber Marcsitól kaptam ezt a receptet pár éve, azóta nem is kérdés, hogy az első érett paradicsomok hol végzik nálunk. Érdemes kipróbálni.
Elkészitem
VálaszTörlésSzeretném kipróbálni!
VálaszTörlés