2013. október 12., szombat

Tökmagos pogácsa

Hozzávalók:
55 dkg finomliszt
20 dkg zsír vagy  margarin,
2,5 dl kefír
10 dkg tökmag
1 cs. sütőpor
2 tk. só
tetejére: 1 db tojás sárgája
Elkészítés:
Első körben egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a tökmagot. Nem kell barnára pörkölni, elég a serpenyőt rázogatva azt megvárni, hogy a tökmag semmihez sem fogható finom illata bejárja a konyhát. Míg hűl, addig egy tálba belemérjük a lisztet, elmorzsoljuk benne a zsírt vagy margarint. Belemérjük a kefírt a sót, a sütőport. A tökmagot zacskóba tesszük, és néhányszor a húsklopfolóval rácsapunk, hogy a pirított maguk darabokra törjenek. nem kell darálni, hiszen az a célunk, hogy amikor beleharapunk a pogácsába, akkor érezzük a fogunk alatt a tökmag darabokat. A tésztához adjuk a magot is, és jól összedolgozzuk. Kb. másfél cm vastagra nyújtjuk, bevagdossuk a tetejét, megkenjük a felvert tojássárgával és szaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük.




Egyik kedves ismerősömtől tegnap csomagot kaptam. A borítékban egy nagy zacskó tiszított tökmag volt, amiért ez úton is ezer köszönet drága Hugi! Bence rögtön nekiesett, s tudományosan közölte, milyen jót is tesz ez neki mint férfiembernek :-) Szerencsére sikerült időben elzárnom a zacskót, így ma megsüthettem ezt a pogácsát. Nem igazán az a "felnövős" fajta, de az íze kitűnő, s ez a lényeg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése