2013. december 15., vasárnap

Fehérboros Toszkán csirke

Hozzávalók:
4 db csirkecomb (ketté vágva a forgójánál)
1 nagy fej hagyma
1 dl fehérbor
5 dkg reszelt sajt
4 ek. finom liszt
1 tk. őrölt bors
2 tk. fűszerpaprika
csipet só
3 dl tejföl
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek. toszkán fűszerkeverék(ezt lehet készen is kapni, de nálam 1:1 arányban kerül bele szárított és
morzsolt rozmaring, zsálya, oregánó, bazsalikom)
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk és egészen vékonyra gyaluljuk. Beterítjük vele egy sütőtál alját. A lisztbe beleszórjuk a paprikát, a sót és az őrölt borsot. Ebbe forgatjuk a csirkecombokat, majd szépen ráfektetjük őket a hagymaágyra. A tejfölbe beleszórjuk a reszelt sajtot, a fűszerkeveréket és a zúzott fokhagymát, jól kikeverjük. Ezzel bevonjuk a csirkecombokat. Alá öntjük a deci fehérbort, lefóliázzuk és közepes lángon sütjük egy órát. Ezután levesszük róla a takarást, és még húsz perc, fél órára vissza tesszük, hogy a felesleges levet elfőhesse, és ne maradjon alatta, csak egy sűrű, finom krémes szaft. Ezután már nincs más dolgunk, mint valami köret mellé tálra tenni a húsokat, meglocsolni a szafttal és jóízűen megenni.



Hűvös, borús délelőtt volt, amikor a konyhaablaknál állva valami szívmelengetően finomra vágytam. Olyasmire, ami kicsit pikáns, nem a megszokott sült csirke, de nincs is sokkal több munka az elkészítésével, mint egy átlagos ebédnek. A krumplit már megtisztítottam, Bence "utasításának" megfelelően pürében gondolkodtam. amikor kinyitottam a hűtőt és megláttam benne a fél üvegnyi fehér bort, a darabka trappistát és a nagy tejfölös vödröt, már lassan körvonalazódott bennem a recept. Aztán már minden jött magától :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése