Hozzávalók:
1 kg csont nélküli csülök
1 kg pacal( én fagyasztottat használok)
3 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 db csípős paprika (ez ki is hagyható, vagy felezhető)
ételízesítő
őrölt bors
őrölt kömény
fűszerpaprika
olaj
Elkészítés:
A felengedett pacalt átmosom, és megközelítőleg egyforma darabokra vágom. (elég hosszú csíkok is vannak benne, ezért érdemes eldarabolni) a csülköt felkockázom. A hagymát és a fokhagymát kisebb kockákra vágom, majd olajon aranybarnára pirítom. Csak óvatosan, mert a fokhagyma könnyen megég. Közben a paradicsomról lehúzom a héját és a paprikákkal együtt apróra vagdalom. A pirított hagymát megszórom kevés fűszerpaprikával, majd egy korty vizet öntök rá, nehogy megégjen. Mehet bele a paprika és a paradicsom, s kicsit összerottyantom, hogy egy lecsós alapot kapjak. Ezen alaposan átforgatom a húst és a pacalt. Ha már kapott egy kérget a csülök, kicsit kifehéredett, akkor befűszerezem ízlés szerint. Felöntöm vízzel, de nem kell rá túl sok, hiszen a pacal enged majd annyit, amiben kényelmesen minden megfő. Ezután már nincs más tennivaló, mint türelmesen kivárni alkalmanként megkevergetve, hogy a csülök és a pacal vaj puhára főjön. Ha nem vagdaltuk nagyon apróra a húst, akkor egyszerre el is készülnek. Közben érdemes hasábra vágott krumplit főzni köretnek, s egy jó kis nyári vegyes saláta vagy kovászos uborka is dob még egy kicsit az élvezeten!
Tudom, nem épen egy fogyókúrás étel, de nem is eszik minden nap ilyet az ember. Nálunk ez most vendégek kedvére, és legnagyobb megelégedésére készült. Jó kis adag lett belőle, a drágámnak még másnapra is maradt, ezt vitte munkába. annyira ízlett neki, hogy friss kenyérrel még a jénaiban maradt szaftot is kitunkolta. Kell ennél nagyobb dícséret? :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése