2014. november 18., kedd

Karácsony....

Rohannak a napok, a hetek, s lassan de biztosan közeledik a mindent átjáró fenyőillat és a ropogó hó ideje. Ám az is lehet, hogy csak a tökéletes gyermekkoromhoz próbálom hozzágondolni, hogy ha jönnek az ünnepek, akkor mindig esik a hó is. Talán már akkor sem volt mindig így, de az biztos, hogy karácsony idején mindent átjárt anyukám senki máséhoz nem hasonlítható bejglijének, töltöttkáposztájának az illata. Sajnos már csak az emlékeimben élnek a szüleim, de fájó édességgel ilyenkor egyre több apró kis emlék tör rám. Előttem van apukám, ahogy nagy szakértelemmel habosra keveri a vajat a porcukorral, mert férfiember lévén Ő a legalkalmasabba  családban erre a feladatra, vagy ahogy gondosan kiméri az apródonként összegyűjtögetett alkoholt a dió-és kávélikőrhöz. Ezer szép emlék! Amikor saját családom lett, megpróbáltam az ellesett pillanatok mellé újhagyományokat, recepteket kitalálni, hogy ha Bence felnő, neki is meglegyenek a saját emlékei a gyerekkor karácsonyairól. Egészen kicsi korától együtt sütjük a mézeskalácsot, hiszen ha arra nem is fog emlékezni felnőtt fejjel, hogy mit kapott ajándékba tíz évesen, a fahéj vagy gyömbér illatától biztosan előjönnek majd ezek az emlékképek. Persze vannak új ételeink, de a bejgli, a töltöttkáposzta, vagy éppen a házi likőr nálunk is minden évben megtalálható az ünnepi asztalon. Ezekből a receptekből gyűjtöttem ide egy csokorravalót...

Baconos csirkerúd:
Hozzávalók:
 60 dkg csirkemell filé
3 db tojás
3 ek. finomliszt
1 kk. őrölt bors
ételízesítő (ízlés szerint)
1 ek. zöldfűszer keverék (lehet simán csak petrezselyemzöld is)
4 ek. tejföl
15 dkg reszelt sajt
20 dkg szeletelt bacon
Elkészítés:
A húst egyforma csíkokra vagy kockákra vágjuk. Egy tálba belekanalazzuk a tejfölt, beleütjük a  tojásokat, rászórjuk a lisztet és a zöldfűszereket, a reszelt sajtot, valamint a borsot és az ételízesítőt. Jól elkeverjük, majd beleforgatjuk a mellkockákat. Egy őzgerinc formát, vagy szögletes sütőformát kibélelünk a szalonna szeletekkel úgy, hogy a végei kilógjanak a formából. Belekanalazzuk a húsos masszát, és a szalonnaszeletekkel betakarjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 40-45 percig sütjük közepes lángon. Persze ez is mint minden sütőfüggő is, érdemes menet közben néha megnézegetni. Ha készen van, akkor hagyjuk a formában hűlni egy kicsit, majd egy deszkára borítjuk. Érdemes megvárni, míg teljesen kihűl, akkor szépen lehet szeletelni.

Töltött csirketekercs:
 Hozzávalók:
4 db csirke felsőcomb
10 dkg csirkemáj
1 kis fej lilahagyma
2 db tojás
2 db zsemle
3-4 kisebb fej gomba
őrölt bors
ételízesítő, só csirke fűszersó
1 nagy ek. vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:
A munkát azzal kezdjük, hogy a felsőcombokat kifilézzük. Vagyis egy jó éles késsel a csont két oldalánál óvatosan bevágunk, és "kioperáljuk" a csontot. Ahol vastagabb a hús, ott félig belevágunk a combfilébe, és kihajtjuk, így egy egészen jó kis szeletet kapunk. Klopfolóval kicsit ki is veregetjük. Besózzuk kicsit, borsozzuk, majd félre tesszük, míg a töltelék elkészül. A zsemléket beáztatjuk, majd jól kicsavarjuk és egy tálba tesszük. Hozzá ütjük a tojásokat. a májat vágólapon apróra kockázzuk, csakúgy, mint a gombafejeket. Ezek is mennek a töltelékbe a finomra aprított hagymával és petrezselyemzölddel együtt. Megszórjuk ételízesítővel, őrölt borssal és kézzel vagy kanállal jól összedolgozzuk. A combfilé szeleteket kiterítjük, és elsimítunk rajta egy réteg tölteléket, majd az egészet óvatosan feltekerjük. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy egybe marad, akkor megtűzhetjük fogpiszkálóval. Nekem erre nem volt szükség, úgy tettem a tepsibe, hogy a hajtás legyen alul. A tekercseket megszórjuk csirke fűszersóval, öntünk egy decinyi vizet alájuk, és lefedjük fóliával. Mehet az előmelegített sütőbe, egy órán át párolódik, sül, majd fólia nélkül egy 15 perc alatt megpirítjuk. Ha a tekercsek kihűltek, akkor szépen szeletekre vághatjuk őket.

                                                                                       Karácsonyi rakott csirkemell:

Hozzávalók:
80 dkg  csirke (vagy pulyka)mellfilé
5-6 db tojás
30 dkg sajt
liszt
2 dl főzőtejszín(használhatunk jó sűrű tejfölt is)
3 dl tej
2-3 gerezd fokhagyma
csipet szerecsendió őrölve (aki nem szereti, el is hagyhatja)
margarin
ételízesítő
Elkészítés:
A mellfiléket aránylag vékony szeletekre vágjuk, és az elkészítést megelőző este beáztatjuk a tejbe, amibe belekerül a zúzott fokhagyma is. Másnap a filéket jól lecsöpögtetjük, mielőtt felhasználnánk. Előveszünk három tányért, vagy éppen amibe panírozni szoktunk. Az elsőbe lisztet szórunk, a másodikba a felvert, ételízesítős-szerecsendiós tojásokat tesszük, a harmadikba pedig a reszelt sajt kerül (ha egy része füstölt, még pikánsabb lesz az íz)
Egy sütőtálat kikenünk margarinnal, és a kezünk ügyébe készítjük. A mellfiléket először lisztbe mártjuk, majd a tojásba és végül a sajtba. Rögtön a sütőtálba tesszük. Szépen egymásra rétegezzük, megtöltjük vele a tálat. Ha már elfogyott a hús, akkor a maradék sajtot elkeverjük a maradék tojással, hozzáadjuk a tejszínt, és a rakottra öntjük. Fóliával letakarva jó 3/4 órát pároljuk, majd takarás nélkül szép pirosra sütjük. Érdemes a húst megnézni, mielőtt a fóliát végleg levesszük, mert a sütési idő függ egyrészt attól, hogy csirkét vagy pulykát használunk, másrészt pedig attól, hogy milyen vastagra vágtuk a szeleteket.

Aszaltszilvás csirkemell: 
Hozzávalók:
2 db csont nélküli csirkemell
20 dkg mag nélküli aszalt szilva
2 dl édes vörös bor
tojás
zsemlemorzsa
liszt
olaj
valamilyen szárnyas fűszerkeverék
Elkészítés:
Az aszalt szilvát érdemes még előző este beáztatni a finom édes vörösborba. A csirkemellet először kiterítjük a vágódeszkára, és ahol úgy fog kinézni, mint egy pillangó két szárnya. Középen kettévágjuk. Aztán megfordítjuk a húst, és hosszába, szintén elvágjuk. Akkora szeleteket kapjunk, hogy zsebet lehessen a végén vágni a töltéshez. Ezt megismételjük a másik fél melle húsával is. A leeső kis darabok sem vesznek kárba, ki lehet a falatkákat is rántani.
A szilvákat kiszedjük a borból, és jól lecsepegtetjük. Az áztató itókát sem borítjuk ki, a mézédessé váló bor legyen a szakácsnő jutalma:-))Legalábbis én mindig elkortyolgatom:-)
A melldarabok végét óvatosan megvágjuk egy éles késsel, és nagyon ügyelve arra, hogy a hús oldalát ne szúrjuk át, akkora zsebet vágunk, amekkorát csak enged a csirkemellfilé. Ebbe beletömködünk egy adag szilvát, és hegyes fogpiszkálóval összezárjuk a nyílást. Ha minden mellfilé darabot megtöltöttünk, akkor bepanírozzuk a szokásos módon,( a tojásba beleszórjuk a fűszerkeveréket), és forró olajban kisütjük. Lehet így egyben is kínálni, de szerintem sokkal mutatósabb, ha hagyjuk kicsit hűlni, és aztán ferdén felszeleteljük az így megtöltve már elég nagy csirkemelleket.

                                                                       Tejszínes kávélikőr: 
                                                                    
Hozzávalók:
3 dl lefőzött kávé
2 dl tejszín
1,5 dl konyak
10 dkg cukor
2 db tojás sárgája
Elkészítés:
A tojások sárgáját kikavarom a cukorral, a konyakkal valamint a hideg kávéval, Végül kevergetve belecsorgatom a tejszínt is. Üvegbe töltöm, összerázom és pár napra hűtőbe teszem,hogy az ízek összeérjenek.








Baley's:                                                                          


Hozzávalók:
4 dl tejszín
1 dl hideg fekete kávé
1 dl vodka
5 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
Már-már nevetségesen egyszerű a dolog. Egy üvegbe beleöntöm a hozzávalókat, és jól összerázom. Aztán beteszem a hűtőbe, és minden nap felrázom egy héten át. Na nem mondom, hogy félidőben nem szoktam megkóstolni, vajon milyen:-))), de egy hét múlva tuti lesz az íze.

                                                                                            Tojáslikőr:

6 db tojássárgája
25 dkg cukor
6 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
és alkohol ízlés szerint (ez nálunk 3 dl vodkát jelent)
Elkészítés:
Úgy kezdem, hogy felforralom a tejet. Míg lehűl, van időm a többit előkészíteni. Egészen pontosan addig kimérem a vodkát, és a tojásokat elkeverem a cukorral és a vaníliás cukorral. Ha a tej meghűlt, akkor belekeverem a cukros tojást, majd egy üvegben összeöntöm az alkohollal és jól összerázom. Mint minden ilyen készítménynek, így természetesen ennek sem árt, ha áll pár napig fogyasztás előtt.

Ízes vagdalt:


 Hozzávalók:
70 dkg darált sertéshús (én lapockát kértem, az kicsit vegyes)
3 db zsemle
3 db tojás
1 kisebb fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek. szárított medvehagyma (el is maradhat)
1 db sárgarépa
2 ek. apróra vágott petrezselyem
1 kk. őrölt bors
1 tk. őrölt kömény
ételízesítő ízlés szerint
ek. zsemlemorzsa
1 ek. olaj
Elkészítés:
A húst egy tálba teszem, a zsemléket pedig egy másikban megáztatom. Ha már felpuhulnak, akkor alaposan kicsavarom, és a húshoz adom. Egyenként hozzáütöm a tojásokat. A hagymát és a fokhagymát megtisztítom, nagyon apróra vágom, majd egy kevés olajon megpirítom, így adom a húshoz. A sárgarépát a lehető legapróbbra vagdalom, legjobb egy turmixal vagy chapperrel végezni a műveletet. Persze aki szereti, az nagyobb szálakra, "julienre" vágva is beleteheti. Mivel elég apró, nem kell külön párolni, meg fog puhulni rendesen. Ezután jön a medvehagyma, a petrezselyemzöld, a kömény, a bors és az ételízesítő. Kézzel alaposan összedolgozom a masszát. Érdemes megkóstolni, mert akkor rögtön kiderül, ha hiányzik még valami a harmonikus ízvilághoz. Egy tepsibe vagy sütőtálba szilikonos sütőpapírt teszek (ennek hiányában érdemes olajjal vékonyan kikenni a felületet) és kézzel belepakolom a masszát úgy, hogy egy hengert formázzon. Eligazgatom szépen, majd a tetejét megszórom zsemlemorzsával. Nem kell nagyon előmelegíteni a sütőt. Én öntöttem alá egy kevéske vizet, és fóliával lefedtem 20 percre, hogy jól átpuhuljon. Utána a fóliát ledobtam, kicsit feljebb vettem a hőmérsékletet, és szépen kérgesre sütöttem az egészet.
                                                                                   Rakott fasírt:

Hozzávalók:
50 dkg darált hús
2 db zsemle
2 db tojás + 4 db tojás
őrölt kömény
őrölt bors
ételízesítő
bakon kockázva, ízlés szerint
2 dl tejföl
pici olaj
kevés zsemlemorzsa
Elkészítés:
Első körben a 4 db tojást keményre főzöm, megtisztítom és felkarikázom. A zsemléket vízbe áztatom, majd jól kicsavarom. A húshoz teszem,  mehet bele a 2 db tojás, a fűszerek, és jól összedolgozom. Az így kapott massza egyik felét egy kiolajozott sütőtálba nyomkodom. Rápakolom a főtt tojáskarikákat, megszórom a  baconnal, és befedem a maradék fasírthússal. A tetejére rákenem a tejfölt, megszórom zsemlemorzsával és forró sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm.

Stefánia vagdalt:                                     

Hozzávalók:
50 dkg darálthús
2 db szikkadt zsemle
2 db tojás+ 4 db tojás
őrölt bors
ételízesítő
őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma
sütőzacskó
Elkészítés:
Első lépésként feltesszük főni a négy tojást, kemény tojás lesz belőlük tíz perc alatt.
Egy tálba vizet engedünk, és beleáztatjuk a szikkadt zsemléket. Ha már jól átáztak, akkor két kezünkkel alaposan kinyomkodjuk belőlük a vizet, és a zsemléket a darált húshoz adjuk, amit egy másik tálkába tettünk. Hozzáütjük a két tojást, az összezúzott fokhagymát és ízlés szerint fűszerezzük, ha szükséges, egy kevés zsemlemorzsát is szórunk bele. A sütőzacskót kinyitjuk, és a massza felét rúd alakban beletesszük. Két kézzel benyúlunk a zacskóba, és eligazgatjuk a húst, kis mélyedéseket nyomva bele a tojásnak. A megfőtt és kicsit lehűtött tojásokat megpucoljuk, és szépen rátesszük egymás mögé őket a húságyra. A maradék masszával befedjük, és benedvesített kézzel rudat formálunk az egészből. A sütőzacskót a tetejéről levágott csíkkal összekötjük, és egy hústűvel pár helyen beleszúrunk, hogy a gőznek legyen hol kijönnie. Ezután már nincs más hátra, mint előmelegített sütőbe tolni a tepsit, és ott is hagyni jó háromnegyed órát. Akkor meg lehet nézni. Ha a közepesnél kicsit alacsonyabb lángra betett hús már barna, akkor valószínűleg a belseje is átsült rendesen. Ha kivesszük a tepsit, nagyon vigyázzunk a zacskó kinyitásánál, forró gőz jön ki belőle! Az elkészült vagdaltat óvatosan átemeljük a vágódeszkára, és hagyjuk, hogy kihüljön. Csak akkor lehet szépen felszeletelni.

                                                                                    Töltött dagadó:
20 dkg rizs
1 db tölteni való hasalja (ez most egy 70 dkg-os kicsi darab volt, ehhez írom a töltelék mennyiségét is)
3 db zsemle
2 db tojás
2 ek. vágott petrezselyemzöld
ételízesítő
őrölt bors
sertéssült fűszersó
A zöldségköretben volt:
krumpli
brokkoli
karfiol
gomba
sárgarépa
hagyma
A hasalját szúrassuk fel a hentessel. Én most magamnak szúrtam fel, mert eredetileg nem tölteni szántam ezt a husit. A zsemléket vízben megáztattam, majd jól kicsavartam. Hozzáadom a tojásokat, a fűszert és a vágott petrezselyemzöldet, és összedolgozom. Megtöltöm a húst, a nyílást pedig összefogom egy hústűvel. A töltött hasalját kívülről megszórom a sertéssült fűszerkeverékkel, és egy sütőzacskóba bújtatom. A zacskó felső részéből levágok egy csíkot, és ezzel a zacskót bekötöm. Mehet az előmelegített sütőben, ahol kb. egy óra alatt megsül.

Töltött káposzta: 
Hozzávalók:
1 fej laza levelű(lapos) káposzta
60 dkg darált hús
20 dkg rizs
10-15 dkg füstölt hús(lehet kolbász is)
fűszerpaprika
ételízesítő
őrölt bors
1 fej kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
pici olaj
1-2 ek. sűrített paradicsom
1 liter paradicsomlé
Elkészítés:
  Első lépésként egy lábosban felteszek vizet főni. Akkora legyen, hogy a káposztafej beleférjen. Míg a melegedésére várok, addig kivágom a káposzta torzsáját, így könnyebben leválnak majd a levelek. Ha a víz gyöngyözni kezd, beleteszem a káposztát, úgy, hogy a torzsanyílása legyen lefelé. Nem kell főzni, elég pár perc az abáláshoz. Egy villával szoktam segíteni a leveleknek. A leszedett leveleket hideg vízbe dobom, hogy kicsit lehűljenek, mielőtt kézbe veszem őket. Mindegyiknek levágom óvatosan késsel a vastag erét, hogy a káposztát könnyebb legyen majd föltekerni. Ha ezzel elkészültem, akkor jöhet a töltelék összeállítása. A darált húst egy tálba teszem, hozzáadom a megmosott rizst és a fűszereket ízlés szerint. A füstölt húst vagy kolbászt apróra vágom, és az is belekerül a tálba. A hagymát és a fokhagymát is a lehető legkisebbre vagdalom, és megfuttatom egy kevés olajon. Nem kell nagyon megpirítani. Hozzáadom a töltelékhez, rákanalazom a sűrített paradicsomot, és kézzel jól összedolgozom a masszát. Megkóstolom, és ha az ízek rendben vannak, akkor jöhet a töltés. A tenyerembe veszek egy káposztalevelet, és attól függően, hogy mekkora a levél, teszek bele tölteléket. A tenyerem alsó részénél lévő végét felhajtom a káposztának, és feltekerem a káposztát, mint egy rolnit. A hüvelyk ujjamnál lévő káposztát már csak be kell dugdosni, és készen is van. Ha elfogyott a töltelék, és még marad káposzta, akkor azt egy lábosba vagdalom az eleve megmaradt káposztafejecskével, amiről már nem lehetett több levelet töltésnek levenni. Erre a káposztaágyra jönnek a töltelékek. Tehetünk közéjük egy pár karika kolbászt vagy füstölt húst még pluszba, de ha esetleg van a hűtőben egy kis megmaradt szalonnabőr, az sem fogja elrontani az ízét. A paradicsomlével felöntöm, és ha kell, öntök még rá annyi vizet, hogy jó ujjnyira ellepje a káposztákat. Megszórom egy kis ételízesítővel, és ha a paradicsomlé nagyon savanykás, akkor egy csipet cukorral is. Fedő alatt jó fél óra kell, és elkészül az étel. Érdemes megnézni, mielőtt elzárjuk a gázt, és kalkuláljuk bele azt is, hogy a fedő alatt a gőzben is fog még puhulni a töltelék, nehogy nagyon szétfőzzük. Tálaláskor mindenki szájíze szerint meglocsolhatja egy kis tejföllel.

                                                                                             Ünnepi linzercsillagok:

     Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 csipet só
1/2 cs. sütőpor
1 db egész tojás
1 db tojássárgája
1 kisebb narancs
+ lekvár
porcukor
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, és belekockázzuk a margarint. Két kezünk közt jól elmorzsoljuk, majd belemérjük a porcukrot, a sót és rászórjuk a sütőport. A jól megmosott és szárazra törölt narancs felének a héját belereszeljük, és az egész a levéből is csorgatunk majd annyit a tésztához, hogy egy jól gyúrható masszát kapjunk. Mehet bele az egész tojás, és egy másiknak a  sárgája. Jól összedolgozzuk, majd 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy csillag szaggatóval megformázzuk. sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben világosra sütjük. Ha kihűlnek, akkor ízlés szerinti lekvárral megkenjük, és kettesével összeragasztjuk a csillagokat. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Hókifli:    
                                                                                   
  Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 dl tej
1 mk. sütőpor
csipet só
töltelékhez:
10 dkg mák + 2 ek. cukor+ 1 dl forró tej
(de tölthető dióval, gesztenyével, lekvárral is)
Elkészítés:
A lisztbe belekockázom a margarint, majd két kezem közt elmorzsolom. Hozzámérem a cukrot, a sütőport egy csipet sót, majd beleöntöm a tejet, és pár perc alatt szép sima tésztává gyúrom. Míg egy kicsit pihen a tészta, addig megforrósítom a tejet, és összedolgozom a mákkal és cukorral. Ezután lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtom a tésztát, és egy pohárral köröket szaggatok belőle. Minden korongra teszek egy kávéskanálnyi mákot, majd egymásra hajtom, és a széleket először ujjal, majd egy villával összenyomkodom. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom, és előmelegített sütőben megsütöm. Vigyázni kell, ne barnuljon meg. Még forrón megszórom porcukorral. Dobozba téve elég sokáig eltartható.
                                                                                       Bejgli:        
     Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 db tojás
1,5 dkg élesztő
12 dkg margarin
12 dkg zsír
1,5 dl tej
3 dkg cukor
csipet só
Töltelékhez:
Diós:
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
1,5 dl tej
1/2 citrom reszelt héja és leve
5 dkg mazsola (én ezt kihagytam, a fiúk nem szeretik)
Mákos:
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
1/2 citrom reszelt citrom héja és leve
1,5 dl tej
5 dkg mazsola
Kenéshez: 1 db tojás ketté választva fehérjére és sárgájára
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit én kényelmesen belepakoltam a kenyérsütőbe, és hagytam, hogy szépen kidolgozza selymes -fényesre helyettem. Aztán egy tálba tettem, és letakarva hűvös helyen pihentettem, míg összeállítottam a töltelékeket. Ehhez a tejet felforrósítottam, és a cukros dióra/mákra öntöttem, amihez előzőleg hozzámértem a cukrot, belereszeltem a citrom héját, ráfacsartam a citrom levét. Kikavartam, és egy pikáns, finom kis tölteléket kaptam.
Aztán lemértem a tésztát, és elosztottam hat felé. Az eredeti recept csak négy gombócot írt, de én ilyen kisebb rudakat akartam készíteni. Kinyújtottam az első cipót lisztezett felületen szép vékonyra, és rákanalaztam a töltelék 1/3 részét. Szépen elegyengettem a tésztalapon, úgy, hogy a két szélén maradjon szabadon egy-egy ujjnyi hely. Ezt az üres részeket behajtottam, majd feltekertem a bejglit. Sütőpapíros tepsire tettem. Így jártam el a másik öt tésztacipóval is. Tehát nekem három mákos és három diós rudam lett. Először a tojássárgával kentem meg a rudakat. Hagytam húsz percet száradni, majd áthúztam őket a tojásfehérjével. Újabb húsz perc pihenő után megszúrkáltam egy fogpiszkálóval a bejgliket, és betettem őket az előmelegített sütőbe. Aranybarnára sültek kb. 25-30 perc alatt.

Timcsi szelet:                                    
   Hozzávalók:
6 db tojás
6 ek. rétesliszt
6 ek. cukor
1 tk. sütőpor
2 ek. kakaópor
krémhez:
3,5 dl tej
1 cs. puncs pudingpor
3 ek. cukor
1 ek. rumaroma
5 dkg margarin
tetejére:
tortabevonó és 1 ek. kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojásokat egyenként egy keverőtálba ütöm, majd hozzáadom a cukrot, és habverővel addig keverem, míg szép fényes-sima masszát nem kapok. Ezután fakanalat fogok, és óvatosan, két kanalanként adagolva beleforgatom a sütőporral elkevert lisztet.  A masszát három részre osztom. Két adagba óvatosan beledolgozok egy-egy kanál kakaóport, a harmadik sima marad. Sütőpapírral kibélelt kis méretű tepsibe (kb. 30x25) öntöm az első adag masszát, majd előmelegített sütőbe tolom. Nagyon hamar megsül, érdemes figyelni. Ha már kiállja a fogpiszkáló próbát, tehát nem ragad a massza a fa pálcikára, akkor készen vagyunk. Kivesszük a sütőből, kiemeljük a sütőpapírral együtt egy rácsra, és hagyjuk kicsit hűlni. A műveletet még kétszer megismételjük a másik két tésztaadaggal.
Közben elkészítjük a krémet. A pudingport elkeverjük a cukorral, a tejjel és az aromával. Tűzre tesszük, és folytonos kavarás mellett sűrűre főzzük. Miután levesszük a gázról, rögtön hozzákeverjük a kockázott margarint, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
Amikor már készen van mindhárom piskótalap, akkor jöhet a töltés. Az alap egy kakaós piskóta lesz. Erre jön a krém fele, majd a sárga tésztalap. Ismét krém, és a sort a másik kakaós lap zárja. Kicsit lenyomkodjuk, akár le is súlyozhatjuk rövid időre, mondjuk a vágódeszkával. Jó fél óra pihenő után jöhet a csokimáz. Én most olyat vettem, ami tasakos, és mikróban csak fel kellett melegíteni. A tészta tetejére csorgattam, és késsel elkentem. Megszórtam kókuszreszelékkel, és már mehetett is a hűtőbe. Miután kicsit megszilárdult a csokimáz, hosszúkás darabokra vágtam.
                                                                                     Zserbó:        
     Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
1 mk. sütőpor
20 dkg margarin
1 dl tej
1 dkg élesztő
1 db tojás
5 dkg porcukor
Töltelékhez:
baracklekvár
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
tetejére:
Tortabevonó
1 ek. olaj
Elkészítés:
A lisztet tálba mérjük, hozzászórjuk a sütőport belekockázzuk a margarint. A tejet megmelegítjük, beleszórunk egy kevés porcukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson. Közben a margarint elmorzsoljuk a sütőporos lisztben, hozzáadjuk a maradék porcukrot és a tojást. Ha az élesztő már jó magas, akkor azt is a masszához öntjük, és alaposan kidolgozzuk. Három gombócra osztjuk a tésztát. Előkészítünk egy nem túl nagy tepsit (méretet nem írok, mert egyedi a sütőtálam, de A/4-es lap nagyságnál valamivel kisebb legyen) Kicsit kikenjük margarinnal, majd belenyújtjuk az első lapot. A diót összekeverjük a porcukorral. A lapot megkenjük ízlés szerint baracklekvárral, és megszórjuk egyenletesen a cukros dió felével. Jöhet rá a következő tésztalap, majd ismét lekvár és dió, végük a harmadik tészta, ami befedi. Hagyjuk egy negyedórát pihenni, majd megszúrkáljuk egy villával, és előmelegített sütőbe tolva kb. 30 perc alatt megsütjük.Ki kell kihűlnie, csak ezután vonjuk be olvasztott csokoládéval. Ehhez a tortabevonót apróra tördelve egy ek. olajjal hőálló tálba tesszük, és vízfürdőbe téve felolvasztjuk. Ha megszilárdul a máz, lehet hosszúkás darabokra szeletelni.
Csokis muffin:
 Hozzávalók:
15 dkg finomliszt
2 db tojás
10 dkg cukor
15 dkg margarin kicsit megolvasztva
1/2 cs. sütőpor
5 dkg keserű kakaópor
5 dkg csokilencse (feláldozható némi télapó is :-))
1 kk. reszelt narancshéj
3 ek. barack- vagy narancslekvár
1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
csipet só
Elkészítés:
A tojásokat egy tálba ütjük, majd hozzá mérjük a cukrot. Addig keverjük, míg szép fényes krém szinű nem lesz. Ekkor jöhet bele a puha margarin, ezzel is átkeverjük, majd szép sorban belekanalazzuk a többi hozzávalót. Egynemű tésztává dolgozzuk, majd kanál segítségével 12 előkészített muffin formába kanalazzuk, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
                                                                                         Mézes puszedli:
Hozzávalók:
33 dkg finomliszt
12 dkg méz
2 db tojás
5 dkg cukor
1 csipet só
1 tk. szódabikarbóna
1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
2 ek. víz
3 ek. olaj
Elkészítés:
A mézet, cukrot, sót, tojást, vizet és olajat gépi habverővel jó habosra kikeverem, majd  hozzáadom a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a lisztet. Kidolgozom egy fakanállal, és egy órára letakarva beteszem a hűtőbe. Nem kell megijedni, ekkor még elég képlékeny a massza. Ha pihent, akkor diónyi gombócokat formázok belőle, kicsit a tetejüket ellapítom, és egy sütőpapíros tepsire sorakoztatom. Előmelegített sütőben bő tíz perc alatt megsülnek. Ha teljesen kihűlnek, akkor aki szereti, az belemártogathatja cukormázba, mely a következő módon készül:
2 db tojás fehérjét 17 dkg porcukorral gőz fölött keményre verünk, majd egyenként belemártogatjuk a puszedliket. Tálcára rendezzünk, és hagyjuk, hogy a máz megszilárduljon.
Puha mézeskalács:    
  Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
15 dkg margarin
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
1 kk. szódabikarbóna
1 dl méz
2 db tojás
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd két kezünkkel elmorzsoljuk benne a margarint. Ezután hozzámérjük a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a porcukrot. Összedolgozzuk, majd beleütjük
a tojásokat és hozzákanalazzuk a mézet. Sima tésztává dolgozzuk, aminek nagy előnye, hogy nem kell pihentetni. Lisztezett gyúródeszkán azonnal kinyújthatjuk kb. 4-5 mm vastagra, és máris szaggatjuk. Előmelegített sütőben 8-9 perc alatt sülnek meg. Még puhák amikor kiszedjük őket, de ahogy hűlnek, felveszik a megfelelő állagot. Egyből fogyasztható finomságok. Ha megvárjuk, hogy teljesen kihűljenek a mézes figurák, akkor cukormázzal tetszés szerint lehet díszíteni.  
                                                                                Mézeskalács:
 Hozzávalók:
1 kg finomliszt
3 kiskanál szódabikarbóna
1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
30 dkg porcukor
30 dkg margarin
2,5 dl méz
3 db tojás
Elkészítés:
A lisztet a szódabikarbónával, a porcukorral és a fűszerkeverékkel összevegyítjük. Belemorzsoljuk a margarint, majd hozzákanalazzuk a mézes, és beleütjük a tojásokat is. Addig gyúrjuk, míg közepes keménységű tésztát nem kapunk. Ellentétben a legtöbb mézes tésztával, nem kell pihentetni, hanem azonnal lehet kb. nyújtani és szaggatni jól belisztezett gyúródeszkán. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve előmelegített sütőben közepes lángon 8-10 perc alatt sülnek meg. Ám mielőtt sütőbe tesszük érdemes lekenni egy felvert tojással, akkor szép fényes lesz a végeredmény.
 Zserbógolyó:                                                        

 Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
1/2 csapott kk. só
Töltelékhez:
7 dkg dióbél
2 ek. baracklekvár
Tetejére: étcsoki
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitálom, hozzámérem a margarint, a porcukrot és a sót. Gyorsan tésztává gyúrom, majd beteszem a hűtőbe pihenni. Az eredeti leírás     szerint az sem baj, ha egy egész éjszakát a hűvösön pihen, de egy óra mindenképpen kell neki. Én nem tudtam egy egész éjszakát várni, az enyém jó két órát töltött pihizéssel. Közbe a diót ledaráltam, összekevertem a lekvárral, a tepsibe pedig belekészítettem egy szilikonlapot. Pihentetés után a tésztából gesztenye nagyságú golyókat formáztam, az ujjammal mélyedést nyomva  a közepükbe. Ide tettem kávéskanállal a tölteléket. Előmelegített sütőben közepes lángon 10-12 percet sütöttem, majd tálcára téve megvártam, míg teljesen kihűlnek. Közben felmelegítettem a mikróban a tasakos tortabevonómat, és pici nyílást vágva  a csokimáz tasakján feldíszítettem a zserbócskákat.
                                                                                                   Sajtos rudacska:

      Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 db tojás
1 kis pohár tejföl
1 tk.só
1 dl tej
15 dkg margarin vagy zsír
10 dkg sajt (a tésztába)
+ 1 db tojás a kenéshez
magvak
Elkészítés:
 A lisztet egy tálba szitáljuk, az élesztőt pedig felfuttatjuk a langyos tejben. A többi hozzávalót is kimérve jól összedolgozzuk a tésztát, majd egy tiszta konyharuhával letakarva fél órára betesszük a hűtőbe pihenni. Ezután lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Megkenjük a felvert tojással, megszórjuk lenmaggal, szezámmaggal, és csíkokra vágjuk, vagy éppen pogácsákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben mosolygósra sütjük.
Csokis csillagok:                                         
   Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
10 dkg cukor
1 db tojás
20 dkg margarin
10 dkg csokoládé
+ a díszítéshez
5 dkg csokoládé és díszítő anyagok

Elkészítés:
A margarint a mikróban felolvasztom, majd összekeverem a tojással és a cukorral. A csokit összetördelem és felolvasztom (ezt is a mikróban csináltam, de óvatosan, nehogy megégjen)majd a keverékhez adom. Végül beledolgozom egy fakanállal a lisztet is. A masszát letakarom és egy órára beteszem a hűtőbe hűlni. Utána lisztezett munkalapon kinyújtom, szaggatom és megsütöm. Míg a kekszek hűlnek, addig két kávéskanálnyi olajjal felolvasztom az öt deka csokit, és a kekszek közepére pöttyintek belőle.Erre nyomkodom óvatosan a dekorációt. Ha megszilárdul, lehet fogyasztani, vagy dobozolni az ünnepre.

                                                                                        Halászlé egyszerűen:
Hozzávalók:
1 kg Tengeri haltörzs
3-4 szelet ponty (van, hogy ez el is marad nálunk)
1db paprika
1 db paradicsom
2-3 szem krumpli nagyon apróra vágva
2 db jó nagy fej hagyma apróra vágva
2 dl vörösbor
1 dbz halászlésűrítmény(200 gr)
4 db halászlékocka
só,pirospaprika
olaj
aki szereti, annak csípős paprika a végén
Elkészítés:
A hagymát nagyon apró kockákra vágjuk, és olajon egy lábosban megdinszteljük. Nem kell egészen megpuhulnia, ha már félig készen van, rátehetjük az apró kockákra vágott krumplit, paprikát és paradicsomot. Megszórjuk sóval, pirospaprikával. Kevés vizet öntünk rá, és lefedve addig hagyjuk főni, míg tökéletesen meg nem puhul minden. Nem túl sok idő, hiszen apróra van vágva benne minden hozzávaló. Ha elkészült, akkor pépesre törjük vagy passzírozzuk. Felengedjük fél liter vízzel, beletesszük a sűrítményt és a halászlékockákat, és hagyjuk, hogy minden szépen feloldódjon, összefőjön benne. Miután összeforrt, beleöntjük a bort, még egy liternyi forró vizet és óvatosan beleengedjük a haldarabokat. Innentől kezdve már nem kell neki sok idő, csak annyi, míg a hal átfő a lében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése