2015. március 21., szombat

Töltött hasalja (ahogy anyukám készítette)

Hozzávalók:
1 db hasalja (másnéven dagadó) kb. 1- 1,3 kg
3 db zsemle
2 db tojás
1 kk. őrölt bors
1 ek. apróra vágott petrezselyemzöld
ételízesítő vagy só ízlés szerint
kevés olaj
sertés fűszersó
Elkészítés:
A hasalját a legjobb még a hentessel felszuratni, így ez nekünk már nem okoz gondot. A zsemléket vízbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Egy tálkába tesszük, hozzá ütjük a tojásokat, megszórjuk őrölt borssal és ételízesítővel (vagy sóval) és meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel. Kanállal alaposan összedolgozzuk, majd megkóstoljuk. szükség esetén pótoljuk az ízesítőket benne, ha pedig kicsit lágynak találnánk a masszát, akkor tegyünk bele kevés zsemlemorzsát. Töltsük meg vele a hasalját, majd a nyílást zárjuk le hústűvel, vagy öltsük össze fehér cérnával. Kívülről kenjük le olajjal vékonyan a húst, szórjuk meg fűszersóval, és tegyük tepsibe, sütőtálba. Öntsünk alá egy jó decinyi vizet, majd fedjük le szorosan fóliával, és tegyük előmelegített sütőbe. Közepes lángnál süssük egy órán át, majd vegyük le a takarást. Eközben sül ki a hús zsírjából is, ezzel a szafttal locsolgassuk meg a dagadónkat, és hagyjuk szép pirosra sülni. Ha elkészült, tegyük deszkára, és várjunk kicsit a szeleteléssel. Egyrészt, mert forrón úgysem tudnánk szép szeleteket vágni, másrészt pedig még puhul pihenés közben is a hús. Ne felejtsük el a hústűt kivenni, vagy a cérnát kibontani tálalás előtt.




Sokan sokféle módon készítik a töltött húst is, egészen pontosan a töltelékét. Én is felturbózom egy kicsit már főtt tojással, csirkemájjal, esetleg zöldségekkel. Ám most valahogy arra volt szüksége a kis lelkemnek, hogy anya féle húst süssek, azzal az egyszerű töltelékkel, amivel Ő mindig készítette nekünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése