2015. október 18., vasárnap

Ropogós kacsasült


 Hozzávalók:
1 db konyhakész kacsa
1 db nagyobb alma (kicsit borízű talán a legjobb, de bármelyik fajta megfelel)
1-1 tk őrölt bors, morzsolt rozmaring, őrölt kömény, só, fűszerpaprika, curry
1 dl húsleves, vagy alaplé (lehet kockából is)
Elkészítés:
Azzal kezdem, hogy a fűszereket egy kis tálkában jól összekeverem. Azért jó a házi összeállítás, mert mindenki maga változtathat kedve és ízvilága szerint a hozzávalókon.
A kacsát kívül-belül átdörzsölöm a fűszerkeverékkel, hasüregébe beledugdosom a gerezdekre vágott, magházától megszabadított almát. Olyan jénait veszek elő, melynek teteje is van. A kacsát belefektetem a tálba, eligazgatom, szárnyvégét alá hajtom. Felöntöm a húslevessel, és lefedve sütőbe tolom. a leves azon túl, hogy kicsit párolódik benne a hús, még egy plusz ízt is ad, ezzel is gazdagítva a végeredményt. Kb. 45 percnyi csendes párolás után leveszem a jénai tetejét, már nem lesz rá szükség. Meglocsolom a pecsenyelével, ami alatta keletkezett a húslevesből, és a kacsából kioldódó aromákkal. Visszatolom a sütőbe, feljebb veszem a lángot. Így elfő a maradék lé, és közben szép pirosra sül a kacsa is.
Míg minden végbe megy a sütőben, addig bőven van időnk arra, hogy egy fej vöröskáposztát vékony csíkokra vágjunk, és isteni párolt káposztaköretet készítsünk belőle a lakomához.
Én azt így készítem:

http://ugymintotthon.blogspot.hu/2011/11/parolt-voroskaposzta.html



Ősz van, esősen telt a hétvége. Ahogy változik az idő, az ember egyre gyakrabban vágyik valami tartalmas, finomságra a nyári krémlevesek, saláták, grillezett ételek, bográcsos egytálak után. Nálunk ma a családi kupaktanács a kacsa mellett döntött. Nem bántuk meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése