2016. augusztus 20., szombat

Magos szendvicskenyér

Hozzávalók:
15 dkg rétesliszt
35 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
1 tk. só
2 ek magkeverék
2 ek. olaj
3 dl meleg víz
+ a tetejére 1 ek. magkeverék
Elkészítés:
Én a dagasztás folyamatát rendszerint a kenyérsütőre bízom, de akinek nincs ilyen, kézzel is elvégezheti a műveletet. Szóval én a kenyérsütő tartályába először beleöntöm a vizet, rákanalazom az olajat, majd mehet bele a kétféle liszt, só, a magkeverék, és végül a tetejére morzsolom az élesztőt. Indulhat a dagasztás program. Az enyém ezt a műveletet a kelesztéssel együtt végzi, de én azt nem várom végig. Amikor befejeződik a kenyérsütőben az intenzív munka, és átáll a csendes, melegen tartós kelesztős funkcióra, akkor rendszerint kikapcsolom a gépet. A kenyértésztát két kezem között gombóccá formálom, és egy enyhén lisztezett tálba teszem. Frissen tartó fóliával, vagy egy tiszta konyharuhával letakarom, és a mikróba teszem, ahol az egyenletes hőmérsékleten fél óra alatt a duplájára nő a tészta (nem kell a mikrót bekapcsolni! :-) ) Ezután lisztezett felületen kicsit átnyomkodom a tésztát, formára igazítom és a sütőedénybe teszem. Ez mindenkinek más más forma lehet. Nálunk ez a szendvicsalak jön be leginkább, én tehát egy hosszúkás teflonos formát használok. Begyújtom a sütőt, és amíg bemelegszik, addig a formát a tűzhely tetejére teszem, és hagyom kicsit újra megkelni. Lefújom vízzel, megszórom magkeverékkel és mehet a sütőbe. A sütő aljába egy tálba vizet teszek, mert a keletkező gőz jót tesz a kenyérnek. Kb. 40 perc alatt sül meg a szendvicskenyerem. A formából rácsra borítom, és hagyom meghűlni.



Régen nem sütöttem már kenyeret. De ma talán éppen az ünnepi hangulat késztetett rá, hogy a vacsorához friss szendvicskenyeret készítsek. Maggal kívül belül jól megszórva, ahogy szeretjük. De jó is lesz egy kis körözöttel, zöldpaprikával :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése