2016. augusztus 27., szombat

Tejes zsemle

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
7,5 dkg margarin
12 gramm cukor
10 gramm só
+ tetejére :
1 db tojás
1 ek natúr magkeverék
Elkészítés:
A hozzávalókat a kenyérsütő tartályába pakolom szép sorban. Vagyis először beleöntöm a meglangyosított tejet, aztán a megolvasztott, de már nem forró margarint. Erre jöhet a liszt, a cukor, a só, és végül a tetejére morzsolom az élesztőt. Indulhat a dagasztó program. Amikor már nem morog-forog a gép, akkor egy tálba átemelem a tésztagombócot, és egy tiszta konyharuhával letakarva beteszem a mikróba (nem indítom el :-)) Ott az egyenletes hőmérsékleten bő 40 perc alatt szépen a duplájára nő a tészta. Lisztezett munkafelületen kicsit laposra nyomkodom, és nyolc részre osztom. Kézzel takaros gombócokat formázok belőlük, majd egy sütőpapíros tepsibe sorakoztatom. Hagyjunk elég helyet köztük, mert még jócskán nőni fognak. Letakarva fél órát újra hagyom megkelni őket. Ezután lekenem a felvert tojással, és megszórom a magokkal. Forró sütőbe tolom, amiben alul helyet kap egy tál víz is, hogy gőz képződjön. Kb. 220 fokon szép aranybarnára sütöm.



A recept eredeti változatát itt találtam: http://tetovainyenc.cafeblog.hu/2016/08/24/egyszeru-feher-zsemle/
Nagyon finom illatú, és még finomabb ízű zsemléket sütöttem ma estére. Bence már alig bírta kivárni, hogy legalább langyosra süljenek. Próbaképen kettőt gyorsan meg is evett belőlük vacsorára. Úgy tűnik, nem csak a puding próbája az evés :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése