2016. november 13., vasárnap

Sörös csirketál

Hozzávalók:
1 kg csirkehús (lehet csak comb, vagy szárny, esetleg vegyesen)
30 dkg csirkemáj
30 dkg gomba
1 nagy fej lilahagyma
5 dl sör (nem kell a luxus, a legolcsóbb is megteszi)
frissen őrölt bors
fokhagymapor és só
(ezek ízlés szerint
1 tk. szárított rozmaring
Elkészítés:
A csirkedarabokat megsózom, borsozom és fokhagymaporral megszórom. Tepsibe sorakoztatom, tetejére rávágom szálasan a hagymát. Meglocsolom a sör 2/3 részével, lefedem fóliával és betolom a sütőbe. Kb. 45 percig sütöm így, majd leveszem róla  a takarást. Meglocsolom a sörös szafttal, és hagyom, hogy elforrja a lé jó részét, a bőr pedig ropogósra süljön a húsdarabokon. Tálra szedem a hagymával együtt,  de a tepsiben lévő sörös szafthoz nem nyúlok. Ebbe teszem az időközben kicsit megfűszerezett (sózott és borsozott) májat, valamint a megmosott és félbevágott gombafejeket. Ha szükséges, öntök még alá pár korty sört, kanállal átforgatom, tetejét megszórom rozmaringgal. Mehet a sütőbe, nem kell lefedni. A májnak és a gombának elég egy bő negyedóra. Feljebb veszem az addig közepesen tartott lángot, hagyom pirulni még 2-3 percig a májat. Ha ezelőtt kicsit még sok lenne alatta a sörös lé, abból már lekanalazok.  A pirult májat és gombát a csirke mellé szedem, szórok még rá egy kis rozmaringot, és krumplipürével tálalom.


Igen, megint csirke, és megint valami új elkészítési mód. Nem kell a sörtől megijedni, nem lesz sem keserű, sem pedig alkoholos a végeredmény. Viszont kap a hős és a máj is egy különleges ízt, egy szép színt. Érdemes kipróbálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése