2013. március 28., csütörtök

Leveles tésztából édes és sós

Hozzávalók:
1 cs. fagyasztott leveles tészta
1 db tojás
Édeshez:
szilvalekvár, porcukor
Sóshoz:
1 ek. magkeverék

őrölt pirospaprika
fokhagymapor
Elkészítés:
A leveles tésztát szoba hőmérsékleten hagyjuk felengedni. Ezután lisztezett munkafelületen kettévágjuk a tésztát. Az első adaghoz vékonyabbra, olyan 3-4 mm-esre nyújtjuk, majd késsel négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepére egy-egy kanálka szilvalekvárt teszünk, majd a tészta széleit megkenjük felvert tojással, és egymásra hajtjuk,úgy, hogy amolyan kis párnácskákat kapjunk. Villával mintát nyomkodunk a szélére, ami nem csak mutatós, de biztosabban egyben is tartja a tésztát. Sütőpapíros vagy szilikonlapos tepsibe tesszük, tetejét megkenjük a felvert tojással.

A sós változatnál a tésztán kicsit vastagabbra hagyjuk, és miután a tetejét megkenjük a tojással,  megszórjuk sóval,  és az előbbinél kisebb négyzetekre vagdaljuk. Minden négyzetet meghintünk pirospaprikával és fokhagyma granulátummal ízlés szerint, majd teszünk rá egy-egy csipet magkeveréket. Ezek is a sütőlapra kerülnek, majd az időközben jól felmelegített sütőbe toljuk őket, és közepes lángon szép pirosra sütjük. Az édes változatot még forrón megszórjuk porcukorral.




A leveles tésztának számtalan felhasználási módja van, ez csak egy volt a sok közül. Természetesen az ízesítés is családonként, személyenként változó lehet. Nálunk most ezt a verziót az szülte, hogy mindkét pasi ehetett volna valami finomat. Ám míg a férjem nagy kedvelője a szilvalekváros sütiknek, Bence inkább a sós és fűszeres verziókat kedveli. A fél kilóból nem lett túl sok, de arra elég volt, hogy vacsoráig kihúzzák korgó gyomor nélkül :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése