2011. október 19., szerda

Gombás-fehérboros csirkecombok


Hozzávalók:
3 db csirkecomb kettévágva
5 dkg füstölt szalonna
2 nagyobb fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
20-30 dkg gomba
1,5 dl fehérbor
2 dl tejföl
1 kk. liszt
ételízesítő(vagy só, de én azzal sohasem találom el a megfelelő mennyiséget:-))
őrölt fehér bors

Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát megtisztítom és összevagdalom. A szalonnát felkockázom, és egy lábosban odateszem pirulni, hogy a zsírja kisüljön. Pár perc múlva rádobom a hagymát és fokhagymát, és kevergetve aranysárgára pirítom. Ráteszem a husokat, és addig sütöm, míg kifehéredik mindkét oldaluk.
Ezután megszórom ételízesítővel és borssal, majd nyakon öntöm a fehérborral, és fedőt teszek rá, hogy átpárolódjon rendesen. Amikor a húsnak már nem kell sok idő, ráteszem a megmosott és összevagdalt gombát. Ekkor már nem kell csak pár perc neki. Míg elkészül, addig a tejfölben elkeverem a kevés kis lisztet, majd a keveréket a húsra öntöm. Egyet fő, épp csak annyit, hogy a lisztíz elmenjen, és már el is készült.

Bármilyen tésztával vagy rizzsel lehet tálalni. Sokáig nem értettem kezdő háziasszony koromban, hogy miért kell egy "kérget" sütni a húsokra, miért kell őket fehéredésig pirítani, ha utána úgyis folyadékban főnek meg. Ma már tudom, hogy így a húsban maradnak a finom ízanyagok, nem szárad ki, omlós, szaftos lesz a végeredmény.
Sokan ózkodnak a felesleges liszt használattól, de szerintem ez a kis mennyiség mindenképpen szükséges ahhoz, hogy sűrű, szaftos mártást kapjunk. A modern konyhában gyakran használnak ilyenkor keményítőt, de én mindig lisztet szórok rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése