2011. október 19., szerda

Töltött csirkecombok


Hozzávalók:
3 db szép csirkecomb (lehetőleg olyan, amelyiknek nincs a bőre megsérülve)
3 db zsemle
egy marék vágott petrezselyemzöld
2 db tojás (ha kicsi, lehet, hogy három is kell, de azt már látni lehet, amikor összegyúrjuk a masszát)
ételízesítő
őrölt bors
és valamilyen fűszersó és ha szeretjük őrölt majoránna a csirkecombok tetejére

Elkészítés:
Hideg vízben beáztatjuk a zsemléket. Míg áznak, addig óvatosan fellazítjuk a csirkecombok bőrét amennyire csak lehet, hogy minél több töltelék férjen majd alá. A zsemléket jól kicsavarjuk és egy tálba tesszük. Hozzáütjük a tojásokat, megszórjuk a fűszerekkel és a petrezselyemzölddel, majd a kezünkkel(vagy a kényesebbek kanállal)összedolgozzuk. Fontos megkóstolni, hogy érezzük, elég fűszer került-e a töltelékbe. Ezután szintén a kezünket használva megtöltjük a combokat, és a fő nyílást, ahol belekerült a töltelék, lezárjuk egy hústűvel vagy fogpiszkálóval. Ha esetleg oldalt is nagyon nyitott a bőr, nem árt ott is összetűzni. Kívülről bedörzsöljük a fűszersóval, megszórjuk a majoránnával és egy tepsibe tesszük a combokat szépen egymás mellé. Amennyiben maradt ki töltelék, semmiképpen ne dobjuk ki, finoman megsül a combok társaságában. Attól függően, hogy mekkorák a combok, egy-másfél deci vizet öntünk a tepsibe, és alufóliával lefedve betesszük a sütőben. szerintem kell neki egy óra a puhuláshoz kis lángon. A fólia levétele után felemeljük a lángot, és még pár percre visszatoljuk a sültet, csak, hogy egy kis színt is kapjon.

Egyszerű, laktató és mutatós étel szerintem a sült csirkecomb. És nagy előnye lehet, hogy az sem marad éhen, aki esetleg nem szereti a tölteléket, mert könnyen le lehet emelni a megsüt comb tetejéről (bár akkor azé marad a ropogósra sült bőr, akinek a töltelék jutott, és Bence fiam erről semmiképpen nem mondana le, mert szerinte abban van a csirkesült "lelke":-))
Biztosan feltűnt, hogy kimaradt az olaj vagy a zsiradék a tepsiből. Szándékosan! Néhány éve a nővéremnél ettem sült csirkét, és bármennyire is egyforma fűszereket használtunk, az övé omlósabb, zamatosabb volt, mint az enyém. És megtudtam a titkot: soha nem tesz a husok alá olajat vagy zsírt, csak vizet, és lefóliázva süti. Azóta én is így csinálom.
Változatosan készíthető a töltelék is. Lehet bele tenni két-három darab apróra összevagdalt csirkemájat, esetleg gombát, vagy kockázott főtt tojást. Köretnek pedig sok minden elképzelhető mellé. Főtt krumpli, krumplipüré, párolt zöldségek, kuszkusz, sült krumpli, de még egy jó friss kenyérszelet is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése