2011. december 18., vasárnap

Tejfölös gombaleves csipetkével

Hozzávalók:
30 dkg csiperke gomba
2-3 dkg vaj
1 picike fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 liter zöldség alaplé(lehet kockából is)
őrölt fehér bors
kevés só
1 dl tejföl
2 tk. finomliszt
+ a csipetkéhez
1 db tojás, picike só és annyi liszt, hogy kemény, csipkedhető tésztát kapjunk.
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, és egészen apró kockákra összevagdaljuk a fokhagymával együtt. A vajat óvatosan felmelegítjük, vigyázva, hogy meg ne égjen, és beleszórjuk a hagymakockákat. Kevergetve kicsit megfuttatjuk, majd rátesszük az előzőleg jól megmosott és szeletekre vágott gombát. Picit megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk. Pár perc múlva felöntjük a zöldséges alaplével, és hagyjuk felfőni. Közben a tojásból, sóból és lisztből tésztát gyúrunk és elcsipegetünk annyit, amennyi a levesbe szükséges lesz. Kb. a mennyiség fele. Beleszórjuk a forrásban lévő levesbe, és megfőzzük. Nem kell neki sok idő, max. 2-3 perc, mert friss tészta, könnyen megpuhul. Míg fő, a tejfölt elkeverjük a liszttel, forró levessel felhigítjuk, majd a takarék lángra vett levesbe öntjük. Még egyet forralunk rajta, és elkészült. A tetejét tálaláskor meg lehet szórni vágott petrezselyemzölddel.


A vasárnapi ebéd hozzávalói közül marat meg egy adag gomba, nem igazán tudtam mit kezdeni vele. Ezért jött a nagy ötlet, hogy levesnek kitűnő lesz. Gondoltam, gazdagítom egy kis csipetkével a csiperkét:-))Mivel azonban nem túl nagy mennyiségű ez a leves, csak amolyan három személyes, így nem volt szükségem az összes tésztára. De a tojást maceráns lett volna megfelezni, ezért az egészet begyúrtam, majd elcsipegettem. A levesből kimaradt csipetke sem vész kárba, szórtam rá egy pici lisztet, hogy ne ragadjon össze, kiszárad a konyhapulton, aztán megy egy dobozkába, és jó lesz a legközelebbi zöldséges levesbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése