Hozzávalók:
1 kg csirkehús (comb, szárny)
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
40 dkg gomba
2 dl fehér bor
1/2 citrom reszelt héja és leve
só
őrölt bors
1 ek. apróra vágott petrezselyemzöld
2 dl tejföl
1 ek. finomliszt
olaj
Elkészítés:
A csirkehúst megmossuk, ha kell kisebb darabokra vágjuk. A két nagy fej hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a zúzott fokhagymával együtt olajon megdinszteljük. Amikor már a hagyma üveges, rátesszük a húsdarabokat, jól átforgatjuk, és pár percig hagyjuk, hogy "kéreg" süljön a csirkedarabokra. Megszórjuk őrölt borssal, sózzuk, beleszórjuk a jól megmosott citrom reszelt héját, és felöntjük a borral. Kis lángon hagyjuk, hogy a hús párolódjon. Amikor már a villa szépen belemegy, hozzáadjuk a közben megmosott és cikkekre vágott gombát. Meglocsoljuk a citromlével, és hagyjuk, hogy össze érjenek az ízek. Ez már nem olyan sok idő, és közben fedő sem kell rá, mert a gomba is levet ereszt, ideje, hogy kicsit szaftosodjon az étel. A húsokat átmenetileg egy tálra szedjük, hogy könnyebben be tudjuk a levet habarni. Egy tálkában csomómentesre keverjük a tejfölt és a lisztet. Kanalazunk hozzá a léből, a hőkiegyenlítés miatt. Folyamatosan kavargatva a szafthoz csorgatjuk a tejfölös habarást. Elkeverjük, és visszatesszük bele a húsokat. Hagyjuk, hogy forrjon egyet, majd megszórjuk a petrezselyemzölddel és készen van. Tészta, nokedli, vagy esetleg párolt rizs illik hozzá.
Ma késői ebédre vendégeket vártunk. Mivel a saját és a barátnőm fia miatt pizzát kellett sütni, úgy gondoltam, a felnőtteknek valami gyorsan kivitelezhető, mégis finom ételt kellene kitalálni. A barátnőm nagy gomba rajongó, így tudtam, olyat fogok főzni, amiben ez a zöldség is szerepelt. A hűtőben még mindig van a múltkor megvett fehér borból, s a zöldségkosáron egy aranysárga citrom is figyelt. Így beteljesedett a sorsa, finoman pikánssá tehette ezt az újabb csirkés ételt. Jót ettünk belőle, mindenki elégedetten tette le a kanalát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése