Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
3 db tojás sárgája
1 kis pohár tejföl
1 cs. sütőpor
Töltelék:
80 dkg meggy
10 dkg cukor
1 kk. őrölt fahéj
1 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés:
A munkát azzal kezdjük, hogy jól megmosunk, és kimagvalunk egy adag meggyet. Megszórjuk a cukorral és a fahéjjal. Félretesszük, hogy levet engedjen. Közben elkészítjük a tésztát. A liszteket egy tálba szitáljuk a sütőporral együtt, és összemorzsoljuk a margarinnal. Hozzámérjük a porcukrot, majd jöhet bele a tojások sárgája és a tejföl. Összedolgozzuk, és egy tíz-tizenöt percre betesszük a hűtőbe. Közben leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük a meggyet. A kifolyt levet lemérjük, s ha nincs 3 dl, akkor egy kis meggyes ivólével, vagy éppen vízzel kiegészítjük. Habverővel elkeverjük benne a pudingport és összefőzzük. Még melegen belekavarjuk a meggyet. Előveszünk egy sütőformát vagy tepsit. A tésztát kettévágjuk, és akkorára nyújtjuk, amekkora a sütőformánk. Adott esetben az enyém egy 25x25-ös négyszögletes kerámia tál. Ennél 2-3 cm-el lehet nagyobb formába is tenni. Nem kell kikenni a formát, mert a tészta elég zsíros. Ráhalmozzuk a meggyet, és a másik fél tésztával befedjük. Villával megszúrkáljuk a tetejét, hogy a gőz ki tudjon jönni belőle. Előmelegített sütőben, közepes lángon aranybarnára sütjük.
Meggyszezon van, így a befőzések, a kavart süti és a leves mellett már ideje volt egy pitét is beiktatni. Nagyon gyorsan elkészíthető a tésztaalap, a töltelék pedig természetesen nem csak meggy lehet. Korábban én már megsütöttem túrós, almás, mákos verzióban is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése