2013. július 27., szombat

Kapros tejszínes raguleves

Hozzávalók:
30 dkg pulykacomb filé (lehet csirkehús is)
2 szál sárgarépa
1 pici fej hagyma
0 dkg zöldborsó
2 fej gomba
1 dl tejszín
2 ek. apróra vagdalt kapor
1 ek. liszt
ételízesítő
csipet bors
2 ek. olaj
1/2 citrom (pontosabban pár csepp citromlé)
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd az olajra dobjuk, és átforgatjuk. Mehet rá a  kockázott hús és a sárgarépa is. Hagyjuk együtt pirulni 3-4 percig, majd egy kevés vizet öntünk rá, megszórjuk ételízesítővel, és fedő alatt hagyjuk párolódni. Amikor a répa és a hús majdnem puha, akkor hozzáadjuk a darabolt gombát és a borsót is. Felengedjük annyi vízzel, hogy leves sűrűségű legyen. Utána ízesítjük ételízesítővel és őrölt borssal, majd hagyjuk a zöldségeket megpuhulni. Nem kell sok idő sem a gombának, sem a zöldborsónak. Közben a tejszínt és a lisztet csomómentesre kavarjuk, felengedjük egy kevés forró lével, majd óvatosan állandó kavarás mellett a pötyögő levesbe csorgatjuk. Ekkor mehet hozzá a megmosott és apróra vagdalt kapor is. Összefőzzük, csepegtetünk bele pár csepp citromlevet, és már lehet is tányérokba szedni.




Nagyon szeretem a friss kapor ízét és illatát. Így amikor csak lehet, használom is ezt a fűszernövényt. Nem igazán tudtam még tegnap, hogy milyen levest főzzek ma. Nehéz, zsíros kanalazni valóra nem vágytam, így agyalgatni kezdtem, ennek eredménye lett ez a könnyű kis kapros-tejszínes leves. Nekem bejön :-)

1 megjegyzés: