Hozzávalók:
48 dkg finomliszt
21 dkg fagyos zsír
1 db tojás
1/2 ek. só
1 cs. sütőpor
2 dl tejföl
+ 1 db tojás sárgája a kenéshez
Elkészítés.
A kimért lisztben eldörzsöljük a zsírt, majd hozzáütjük a tojást, belekanalazzuk a tejfölt, a sót, rászórjuk a sütőport és összedolgozzuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd vagy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, vagy kis négyzetekre vágjuk. tetejüket megkenjük a tojássárgájával, és előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
Tegnap délután kipakoltam a komódot, melyben több más könyv mellett ráakadtam egy 1937-ben kiadott Váncza süteményes könyvre is. Na persze tudta, hogy van nekem valahol ilyenem, csak nem is igen foglalkoztatott mint "modern nőt" ez a fajta kiadvány :-) aztán egyre többször láttam a közösségi oldalunkon, hogy mások is elővették, forgatják, így este okával átolvasgattam én is. És mennyi jó dolgot találtam benne! Például ezt a zsúrpogácsa leírást, aminek az elkészítése pofon egyszerű, és igazi omlós, nem lehet abbahagyni pogácsa a végeredménye.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése