2013. augusztus 20., kedd

Fűszeres paradicsomlé

 Hozzávalók:
5 kg paradicsom
4-5 ág friss oregánó
1 kisebb fej hagyma
6-8 bazsalikomlevél
1 tk. őrölt fehérbors
5 ek. cukor
3 ek. só
üvegenként 1-1 késhegynyi natrium-benzoát
Elkészítés:
Az érett paradicsomokat alaposan megmossuk, az esetleges hibás részeket kivágjuk, a többit feldaraboljuk és egy lábosba tesszük. Tiszta kézzel
össze is lehet kicsit nyomkodni a paradicsomdarabokat. Feltesszük főni. Ha megpuhult, akkor  tűzről lehúzva kicsit hűlni hagyjuk, majd átpaszírozzuk. Tiszta edénybe öntjük az így kapott levet (nekem az öt kiló paradicsomból négy liter lé lett)majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, az őrölt fehérborsot, a megtisztított hagymát, valamint a megmosott és fehér cérnával összekötözött oregánót és bazsalikomot. Újra tűzre rakjuk, nagy lángon felfőzzük, majd csendesen hagyjuk kb. tíz percet rotyogni, hogy a fűszernövények íze is beleoldódjon. Ezután az előkészített üvegekbe öntjük a fűszeres paradicsomlevet, és mindegyik tetejére egy-egy
késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk. Pár percre fejtetőre állítjuk a lezárt üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük, ott hagyjuk teljesen kihűlni.




Nagy imádója vagyok a paradicsomnak, télen pedig a paradicsomlének. szivesen készítek belőle levest, mártást, szószokat. Tegnap a barátnőmtől kaptam egy adag gyönyörű lédús paradicsomot, így nem is volt kérdéses, hogy egy kis erkélyen termesztett fűszerekkel megbolondított paradicsomlé készül belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése