2013. október 16., szerda

Sütőtök krémleves

Hozzávalók:
1 kg sütőtök (megtisztítva azért veszít a súlyából)
1 dl főzőtejszín
8 dl alaplé(lehet leveskockából is)
1 kicsi fej hagyma
2 csipet szerecsendió
1 csipet őrölt bors
1 csipet őrölt kömény
1 ek. oliva olaj vagy vaj
1 tk. étkezési keményítő (ha szükséges)
tetejére: tökmag
kockázott bacon
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk, magházát kidobjuk, és kicsi kockákra vagdaljuk. A hagymát nagyon apróra vágjuk, és megfuttatjuk az olajon. nem kell pirítani, inkább csak pároljuk. Rátesszük a sütőtököt, átforgatjuk, majd felöntjük annyi alaplével, hogy ellepje. Ha nem elég az alaplé, lehet vízzel pótolni, kicsit után ízesítve. Beleszórjuk a szerecsendiót, a köményt és a borsot, majd letakarva hagyjuk, hogy puhára főjön. Nem kell neki több idő, mintha krumplit főznénk. Míg puhul a tök, addig a bacont egy serpenyőben jó ropogósra kisütjük, egy másik serpenyőben pedig szárazon kicsit megpirítjuk a tökmagokat. Ha a tök már puha, akkor botmixerrel krémesre pépesítjük, majd belecsorgatjuk a tejszínt, és még egyet forralunk rajta. Ha nem találjuk elég sűrűnek, akkor pár kanállal kiszedünk a levesből, beletesszük az étkezési keményítőt, majd ha csomómentesre elkavartuk, visszaöntjük a leveshez. Ezzel már nem szabad sokáig főzni, pár pillanat és készen is van. Tányérokba szedjük, majd az adagok tetejét megszórjuk a pirított baconnal és tökmaggal.



Sajnos visszavonhatatlanul itt az ősz, és nekem már napok óta sütőtökös ételek járnak a fejembe. Nem akartam túlbonyolítani az elkészítést, szerintem mégis jó kis leves sikeredett belőle. Le mertem volna tenni a nagy esküt, hogy Bence bele sem üti majd a kanalát, mégis megevett egy jókora tányérral belőle. Édeskés, selymes ízvilágához a levesnek nagyszerűen illet a pirított szalonna és tökmag kicsit füstös íze. Érdemes megpróbálni. Aki szereti, az főzhet bele egy-két szem krumplit is, sűrítő anyagnak kitűnő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése