2013. november 2., szombat

Brokkolisaláta kicsit másként

Hozzávalók:
45 dkg brokkoli (ennyi van egy fagyasztott csomagban)
1 dbz kukorica
1 nagy pohár joghurt
2-3 fej gomba
1 ek. oliva olaj
1 tk. méz
1 kici fej lilahagyma
csipet őrölt bors
só ízlés szerint
Elkészítés:
A brokkolit enyhén sós lobogó vízbe dobjuk, és hagyjuk pár percig puhulni, de nem főzzük át teljesen, nem szabad, hogy pépes legyen. Ahogy az olaszok mondják, csak amolyan "al dente". Közben a joghurtot egy tálba öntjük, belecsorgatjuk a mézet, megszórjuk az őrölt borssal és kevés sóval. Összekeverjük, s ha kóstolásnál harmonikusak az ízek, akkor beleboríthatjuk a lecsepegtetett kukoricát. A gombát vékonyabb szeletekre vágjuk, és egy kanálnyi oliván szép piros ropogósra sütjük. Mehet ez is a mártásba, akár a finom olajat is hozzá csorgathatjuk a serpenyőből. A lilahagymát megtisztítjuk és nagyon apróra kockázzuk. Ez is megy a salátába, s végül ha lehűlt a brokkolink, akkor azt is hozzáforgatjuk óvatosan. Nincs más hátra, mint egy jó fél órát megpróbálni türelmesnek lenni. Ennyi idő azért kell ahhoz, hogy az ízek kicsit egymásra hangolódjanak.


Nincs olyan hozzávalója ennek a salátának, amiért ne rajonganék. Remélem így lesz ezzel a keresztlányom is, akinek a kedvéért összedobtam ezt a finomságot ma délutánra. A harsogó zöld brokkolit még a joghurt fehérsége sem tudta nagyon elnyomni. És a sárga kukoricaszemek közül csábítóan kukucskálnak a lilahagyma darabkák karöltve a ropogós gombafalatokkal. Ha kicsit "nehezebb", laktatóbb salátát akarunk, s nem vegetáriánus menübe készül, akkor el tudok bele képzelni néhány fűszeresen megpirított csirkemellkockát, vagy éppen egy maréknyi szép fényesre sütött bacont is. Hmmmmm......azt hiszem úgy is megpróbálom majd :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése