Hozzávalók:
1 kg csirkehús
4 dl tej
4 gerezd fokhagyma
1 nagy fej hagyma
3 dl tejföl
15 dkg trappista reszelve
10 dkg liszt
2 tk. fűszerpaprika
1 kk. őrölt bors
1 kk. kakukkfű (aki nem szereti, az használhat majorannát )
1 ek. olaj
1 db tojás
só
Elkészítés:
Érdemes még előző este nekilátnia műveletnek. Ami azt jelenti, hogy a tejbe belereszeljük a fokhagyma gerezdeket, és ezzel a keverékkel nyakon öntjük a darabokra vágott csirkét. (lehet persze csak combot, szárnyat is használni) Jól lefedjük, és betesszük egy éjszakára a hűtőbe. Másnap reggel alaposan lecsöpögtetjük a húsokat. A lisztbe belekeverjük a fűszereket és a sót, majd minden húsdarabot megforgatunk benne. Egy sütőtálba belekarikázzuk szép vékonyan a hagymát, és elrendezzük rajta a lisztes-fűszeres húsdarabokat. A tejfölbe beleütjük a tojást, belecsorgatjuk az olajat, csipet sót, és alaposan kikeverjük. Ezzel a mártással bevonjuk a húsdarabokat,é s a tetejüket befedjük a reszelt sajttal. Lefedjük, és előmelegített sütőben sütjük kb. 50 percet, majd fólia nélkül még addig, míg a sajt szépen meg nem pirul a tetején.
A csirke nálunk megunhatatlan. Éppen ezért azt hiszem már legalább ezer képen el tudom készíteni. Mindig megpróbálok valamit újítani rajta, hogy azért ne váljon egyhangúvá az étel. Most az igazi újítást a tejes áztatás jelentette ennél a fogásnál, ami meg is hozta az eredményét, és nem csak azért, mert nagyon kellemes fokhagymás ízt kapott minden csirkealkatrész, hanem azért is, mert a hús szinte leomlott sütés után a csontokról. A köret természetesen krumplipüré volt mellé, ahogy Bence szereti, forró tejjel, margarinnal és tejföllel habosra kavarva. Persze nagyszerűen megy hozzá például a rizs is, csak sajna nálunk a drágámon a drágámon kívül nem nagy rajongó tábora van ennek a növénynek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése