Hozzávalók (6 db)
30 dkg finomliszt
1 db tojás és 1 db tojássárga
1,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
3 dkg margarin
2 ek. cukor
csipet só
+ töltelék:
1 cs. pudingpor
3 dl tej
3 ek. cukor
+ a tetejére
1 ek. olvasztott margarin
fahéjas cukor
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukor egy részét, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson. Közben tálba szitáljuk a lisztet, beleütjük az egész tojást, és egy másiknak a sárgáját. Csipet sót szórunk rá, beletesszük a maradék cukrot és hozzáadjuk az óvatosan megolvasztott margarint is. Jöhet hozzá a közben felfutott élesztő, és fakanállal vagy kézzel (ki hogy szereti) alaposan összedolgozzuk a tésztát. A lustábbak (mint én is :-)) nyugodtan bízzák ezt az egész műveletet a kenyérsütőre, akkor még az élesztőt sem kell külön felfuttatni. A lényeg, hogy végül egy rugalmas kis tésztát kapjunk, amit letakarva duplájára kelesztünk. Míg kel a tészta, addig megfőzzük a pudingot, hogy legyen ideje egy kicsit hűlni. Utána lisztezett felületre tesszük a megkelt tésztát, és megpróbáljuk ügyesen hat egyenlő részre osztani. Én úgy csinálom, hogy lemérem a gombócot, és aztán mérlegelve adagolom szét. Na persze akinek jó a szemmértéke, annak nem kell ennyire precízen számolgatnia. A kis tésztagombócokat letakarjuk, s mindig csak egyet veszünk elő a kendő alól. Azt kicsit oválisra nyújtjuk, s az egyik végénél derelyemetszővel majdnem a tészta feléig bevágásokat ejtünk. A tészta másik végébe egy kanálnyi pudingot teszünk, és feltekerjük. Kicsit hajtunk is rajta, mintha kifli lenne, így jobban szétnyílik a "harmónika" sütés közben. Sütőpapíros tepsire tesszük, s ha mind elkészül, pihentetjük még addig, míg a sütő be nem melegszik. Közepes lángnál szép aranybarnára sütjük. Míg sül, addig a cukrot összekeverjük fahéjjal, és megolvasztjuk a margarint. Még forrón lekenjük a hernyócskákat, és a fahéjas cukorba forgatjuk.
Sok helyen olvastam már a hernyókifliről, úgy gondoltam itt az ideje, hogy elkészítsem én is, kicsit a magam verziója szerint. Lehet, hogy butaság, de én soha semmiből nem készítek nagy adagokat, hármónknak ennyi egyszerre bőven elég. Aki többet szeretne, az logikusan duplázza meg a hozzávalókat. Tojásból elég akkor is még egyet hozzáütni. Leírva lehet, hogy kicsit bonyolultnak hangzik, de egy nagyon egyszerű, s tésztája tekintetében leginkább a kürtőskalácsra emlékeztet. Bármilyen pudinggal, mogyorókrémmel meg lehet tölteni. Olyan, mint egy jó kis croassan, csak éppen nem leveles.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése