2015. július 10., péntek

Görög gyümölcsleves

Hozzávalók:
5 dl narancslé
2 dl tejszín
1 kis pohár gyümölcsjoghurt
1 kk. őrölt mézeskalács fűszerkeverék (ha nincs, jó a fahéj is)
pici csipet só
ízlés szerint cukor
1 tk. reszelt citromhéj
+ gyümölcsök ( nálunk most apróra kockázott alma, nektarin, őszibarack és meggy került bele)
Elkészítés:
A narancslevet egy üvegtálba öntöm, ebben fogom majd, tálalni a levest. Hozzá kanalazom a joghurtot, a tejszínt. Mehet bele a fahéj, a cukor, a só és a reszelt citromhéj. Habverővel alaposan összedolgozom, majd félreteszem. Jól megmosom a gyümölcsöket, és kicsi darabokra vágva a levesbe teszem. Mehet a hűtőbe, legalább egy fél órára, hogy az ízek átjárják egymást, összhangba kerüljenek. Utána már lehet is tálalni, pici citromfűvel, esetleg mentával. Az ínyencek tejszínhabból kis felhőcskéket is szaggathatnak a tetejére.




A világ legegyszerűbb hűsítő finomsága ez a leves. Lehet, hogy az igazi görögök nem pont így készítik, de nekem nagyon bevált úgy a módszer, mint a végeredmény. A gyümölcsöket úgy válogatjuk össze, ahogy csak szeretnénk. szezonban dinnye, sárgadinnye, málna, ribizli, szilva, tehát bármilyen gyümi kerülhet bele. Télen sem kell lemondanunk róla, ha megkívánjuk, befőttekből is elkészíthető, akkor a befőtt levét is belecsorgathatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése