2015. július 11., szombat

Zöldborsóleves csirkemájjal

Hozzávalók:
40 dkg zöldborsó
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 kisebb fej karalábé
1 szelet zeller
20-25 dkg csirkemáj (szív nélkül)
1 csapott ek. fűszerpaprika
2-3ek. olaj
2 liter alaplé (lehet 3 db leveskockából is)
őrölt bors és ételízesítő vagy só ízlés szerint
+ 1 db tojás és liszt a nokedlihez
Elkészítés:
A máj előkészítésével kezdem. Minden darabot kettévágok, majd enyhén ételízesítős vízben pár perc alatt megpárolom. Félre teszem. A zöldségeket megtisztítom, felkarikázom, és pár kanál olajon megfuttatom. Felöntöm 2-3 dl alaplével, majd lefedve hagyom párolódni. Amikor már a fakanállal ketté tudom vágni a répát, akkor hozzá teszem a zöldborsót is. Felengedem annyi alaplével, hogy leves sűrűségű legyen. Kalkuláljuk bele, hogy még hozzá jön a nokedli is. Belepakoljuk a májdarabokat (levét ne öntsük hozzá ), és hagyjuk, hogy felforrjon. Közben a tojást egy tálkában villával habosra keverjük, és lisztet hozzá adva elkészítjük a nokedli tésztáját. Ha már forr a levesünk, beleszaggatjuk. Pár perc alatt feljönnek a kis nokedlik, és már készen is vagyunk. Aki szereti, ekkor még megszórhatja frissen vágott petrezselyemzölddel.




Bár minden évszakban szivesen eszem ezt a levest, az igazi mégiscsak ilyenkor, amikor minden hozzávaló frissen kerül bele. Anyukám általában csirke lábat és szárnyat tett bele, aztán lehetett vadászni :-) Mi nagyon szeretjük ezt a csirkemájas változatot. Pontosabban csak én és a férjem,Bence a májat a világ minden kincséért sem kóstolná meg ebben a formában. (Megsúgom, egyedül májgaluska formájában fogyasztja :-))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése