2015. augusztus 2., vasárnap

Kelt fügés pite

Hozzávalók:
45 dkg finomliszt
1/2 liter tej
2 db tojás sárgája
2 dkg élesztő
2 ek. cukor
3 ek olaj
tetejére:
cikkekre vágott füge
 cukor ízlés szerint
1 -2 tk darált dió (vagy mandula, mogyoró)
fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
A tejet kicsit megmelegítjük, majd belekeverünk egy keveset a cukorból, és belemorzsoljuk az
élesztőt. Hagyjuk, hogy jól felfusson. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot (a két kanálból maradtat), majd a tojások sárgáját és az olajat. Amikor az élesztő megemelkedik, akkor azt is a tálba öntjük, és fakanállal alaposan összedolgozzuk a tésztát. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk fél órát kelni, pihenni. Eközben a fügét jól megmossuk, szárazra töröljük, és cikkekre vagdaljuk. Egy sütőtálat kikenünk kevés margarinnal, és ebbe beleöntjük a tésztát. Fakanállal eligazgatjuk, majd a tetejét megszórjuk a cukros-fahéjas-diós keverékkel, és elrendezzük rajta a fügét. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sül meg.





Tegnap este a keresztlányom meglepett pár darab szép érett fügével. Volt amit rendeltetés szerűen nyersen megettünk, hármat viszont félretettem egy kis süteményhez. Ez a kelt tészta receptet már használtam korábban szilvával, gondoltam kipróbálom fügével is. Bár én mostanában nem eszek ilyet, remélem a fiúknak ízlik majd :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése