2015. augusztus 25., kedd

Lecsó, a nyár íze

Hozzávalók:
2 jó nagy fej hagyma
4-5 szép paradicsom
6-7 zöldpaprika (az egyik nem baj, ha csíp egy kicsit)
1 ujjnyi kolozsvári szalonna
1 tk. fűszerpaprika
őrölt bors ízlés szerint
só vagy ételízesítő szintén ízlés szerint
Elkészítés:
A szalonnát felkockázzuk, és a lábosba szórva hagyjuk, hogy kis zsírt engedjen. Figyeljünk rá, nehogy megégjen. Közben vágjuk kisebb kockákra a hagymát, és a szalonnára szórva kicsit futtassuk meg. Ha nem lenne elég zsiradék alatta, tegyünk hozzá kevés étolajat vagy zsírt. Míg a hagyma üvegesedik egy kicsit, addig készítsük elő a megmosott paprikát és paradicsomot. Én vékony csíkokra, illetve gerezdekre szoktam vágni. Van aki lehúzza előtte a paradicsom héját, nálam rajta marad.
A hagymát szórjuk meg fűszerpaprikával,és öntsünk rá pár korty vizet, nehogy megkeseredjen, megégjen. Mehet hozzá a paprika és a paradicsom. Nem kell víz hozzá, hiszen mindkét zöldség fog magából kiengedni. Sózzuk, borsozzuk, és alkalmanként megkeverve készre puhára főzzük. Vigyázzunk azért, hogy még legyen mit harapni a paprikán, nem jó, ha szétmálik a szánkba. Ha túl sok a lé alatta, akkor fedő nélkül nagylángon süssük el alóla. Sűrű, szaftos egytálételt kell kapnunk.
Ez az alap. Aki szereti, az tehet bele főzéskor kolbászt, vagy a végén előfőzött rizst, esetleg üthet rá pár felvert tojást.



A nyár egyik meghatározó étele a lecsó. Kevés olyan háztartás van szerintem, ahol ne lenne sláger. Bár nálunk Bence nem igazán szereti, ezért kihasználtuk a mai napot, amikor Ő nincs itthon, és nem kell külön főzőcskéznem neki. A mostani lecsónk érdekessége az volt, hogy tegnapról maradtegy kevés csirkecomb filéből készült pörkölt, amivel feltuningoltam kicsit az ebédünket. Friss kenyérrel pompás lakoma volt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése