2015. szeptember 30., szerda

Mézeskrémes



Hozzávalók:
Lapokhoz:
45 dkg liszt
10 dkg puha margarin
15 dkg cukor
2 db tojás
4 ek. folyékony méz
5 ek. langyos tej
1 kk. szódabikarbóna
Krémhez: 3 dl tej
2 cs. vaníliás cukor
2 db tojás
2 ek. liszt
2 ek. cukor
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
+ baracklekvár
Tetejére:
1 tábla tortabevonó csoki
2 ek. olaj
Elkészítés:
Egy lábosban vizet teszek oda a gázra, és hagyom, hogy felforrjon. Kicsit lecsavarom a hőt, hogy már csak csendesen gyöngyözzön, mert ez kell majd nekem. Előveszek egy akkora tálat, amely ráül majd a lábos tetejére, nem esik bele, és meg is tudom fogni. Ebbe szépen belemérem a cukrot, a margarint, a mézet, a tejet és a tojást. Jól összekeverem, és felteszem a vízfürdőre. Folyamatosan kavargatom, és addig hagyom a gázon, míg krémszerűre be nem sűrűsödik. Ha készen van, hagyom hűlni, majd hozzádolgozom a lisztet és a szódabikarbónát. Ekkor már szükség van a gyúródeszkára is, melyen a szép simára kigyúrt tésztát négy részre osztom, és kicsit pihentetem. Fél óra pihenő után kb. fél centi vastagra kinyújtom az első tésztaadagot, és egy tepsi hátára téve előmelegített sütőben megsütöm. Nem kell neki sok idő, 10 perc alatt elkészül. A neheze most jön, hiszen gyorsan le kell venni a sütőlapról, még mielőtt hűlne és megkeményedne. Keményen törni fognak a lapok, óvatosan kell bánni velük. Megsütöm mind a négy lapot. Elkészíthetjük őket egy csendes nyugodt délelőtt, később pedig jöhet bele a krém. A gőzöléses módszer itt is beválik majd, mint a tésztánál. A tálba beleteszem a tejet, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a lisztet és a cukrot, majd tállal együtt ráültetem a korábban már használt vízfürdőre. A gőz fölött sűrű krémet főzök belőle. Míg picit hül, a két tojásfehérjét habbá verem, és a még mindig meleg, de már nem forró krémhez keverem. A margarint kikavarom habosra a porcukorral, és óvatosan a kihült tojásos krémhez keverem.
A süteményt a következő képen állítom össze: mézes lap-krém-mézeslap-barack lekvár-mézes la-krém-mézes lap. Ha elkészülök vele, a vizes lábos alatt ismét meggyújtom a gázt, hogy forrjon a víz. Egy tálba beletördelem a csokit, hozzá adom az olajat, hogy szép fényes csokimáz legyen belőle. Amikor már szépen felolvad a csoki, egy széles pengéjű késsel rákenem a felső mézes lap tetejére. Elkészültem vele! Nincs más dolgom, mint egy napig állni hagyni, hogy a tészta a krémtől finoman átpuhuljon.





Nagyon szeretem a mézeskrémest. Ünnepek előtt amikor azt fontolgatom, milyen sütemény kerüljön a család elé, első körben mindig eszembe jut ez a finomság, amit anyukám is megsütött minden Karácsonykor és Húsvétkor. Ám érdekes, ahogy visszaemlékszem, Ő soha nem tett csokimázt a tetejére, csak megszórta szeletelés után porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése