2016. március 15., kedd

Meggyes bagolyszem

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
15 dkg margarin
1/2 reszelt citromhéj
1 kk. só
1 tk. cukor
3 db tojás (ide a sárgája, töltelékbe a fehérje)
Töltelék:
1 üveg meggybefőtt lecsepegtetve
25 dkg darált dió
15 dkg porcukor
1 tk. őrölt fahéj
Elkészítés:
Legcélszerűbb először a tölteléket elkészíteni, mert utána a tennivalók gyorsan követik egymást. a meggyet alaposan lecsepegtetjük, a darált dióhoz hozzákeverjük az átszitált porcukrot, a fahéjat, majd óvatosan hozzádolgozzuk a habbá vert fehérjét. Ha készen vagyunk, kezdhetjük a tésztát. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzákockázzuk a margarint. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Míg ez felfut, addig a lisztben elmorzsolgatjuk a margarint. Beledobjuk a csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, és a három tojássárgáját. Ha benne van az élesztő is, kézzel alaposan összedolgozzuk szép egyneműre a tésztát. Ketté vágjuk. Az egyik gombócot letakarjuk, a másikat lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Két szélét sorba rakjuk a meggyel, majd feltekerjük úgy, hogy a két meggyes rész között azért maradjon elég hely a diós tölteléknek is. Ráhalmozzuk, eligazgatjuk kanállal, majd egy sütőpapíros tepsire tesszük. Ugyanezt megismételjük a másik tésztadarabbal is. Mire elkészülünk, bemelegszik a sütő, és közepes lángon lehet sütni. Nem kell sötétre pirítani, ha az alja aranybarna, készen van. Porcukorral megszórjuk, és kb. 2 cm-es széles szeletekre vágjuk.




Nagyon régen kallódik már nálam ez a recept. Bence még kicsi volt, amikor egy receptes cserélgetés kapcsán hozzám jutott egy ismerősömtől. Sokáig nem is néztem, mindig olyan bonyolultnak gondoltam az elkészítését. Tegnap azonban a kezembe akadt, s rájöttem, nem ördöngősség ez az egész. És tényleg nem az! Egy óra sem telt el, mire már az asztalon gőzölgött ez a meggyes-diós finomság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése