2016. augusztus 6., szombat

Cukkinis lepény

Hozzávalók:
50 dkg cukkini (magok nélkül)
15 dkg zabpehely
2 ek finomliszt
1 ek. szezámmag
3 db tojás
15 dkg sajt
1/2 cs. sütőpor
1 ek. nagyon apróra vágott hagyma
frissen őrölt bors ízlés szerint
ételízesítő/só
Elkészítés:
A cukkinit alaposan megmossuk és megtöröljük, majd szétvágjuk, és kikanalazzuk belőle a magokat. Hámozni nem kell, a zöld szín szépen mutat majd a lepényben. Lereszeljük, kicsit besózzuk és jó tíz percet állni hagyjuk. Közben lereszeljük a sajtot. A zabpelyhet turmixba téve pár gombnyomással finomítjuk, szinte lisztszerűre. Leöntjük a cukkiniről a levet, majd beleütjük a tojásokat, rászórjuk a szezámmagot, sütőport, lisztet, zabpelyhet, borsot, hagymát ételízesítőt és a sajtból bő 10 dkg-ot. Kanállal alaposan összedolgozzuk. Érdemes megkóstolni, s ha szükséges, lehet még ízesíteni. Egy 24 cm-.es tortaformát kikenünk pici margarinnal, kilisztezzük, majd belekanalazzuk a masszát. Tetejére szórjuk a maradék sajtot.  Sütőbe toljuk, és közepes lángon kb. 25-30 percig sütjük. Érdemes egy fogpiszkálóval megszúrni, ha nem ragad rá a massza, készen van. Hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a formából, és szeletekre vágva tálaljuk. Kis tejföl még ízletesebbé teheti, bár így sem lesz száraz, a tojásoknak és a reszelt sajtnak köszönhetően.



Cukkini az örök nyári kedvenc nálunk. Sok minden készült már belőle, de lepény még nem. Így már éppen itt volt az ideje, hogy ebbe az irányba is elinduljak :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése