2016. december 9., péntek

Csirkesült almával, gombával és savanyúkáposztával

Hozzávalók:
1 kg csirkehús (nekem comb és szárny vegyesen)
30 dkg gomba
1-2 db alma
30 dkg savanyúkáposzta
kevés olaj
csirke fűszersó
Elkészítés:
Egy sütőtál aljába kevés olajat locsolunk. Befűszerezzük a csirkealkatrészeket és egymás mellé pakoljuk. Nem baj, -sőt előny- ha marad egy kis hely a tepsi egyik sarkában, mert ide jön majd később a savanyúkáposzta. Egy-két korty vizet is öntünk a csirke alá, majd alufóliával letakarjuk, és betoljuk a sütőbe, jó fél órát had párolódjon a hús. Míg várakozunk, megmossuk a gombát és az almát. Hámozni egyiket sem kell. A gombákat kettévágjuk, az almát pedig cikkekre. A magház természetesen megy a szemétbe. Kóstoljuk meg a káposztát. Ha túl savanyúnak találnánk, mossuk át egy kis vízzel, majd csepegtessük le alaposan, és kicsit vagdaljuk össze. Miután levesszük a fóliát a húsról,az üresen maradt sarokba halmozzuk a káposztát. A gombát és az almát a hús tetején elosztjuk, és a tepsit kicsit megdöntve ügyesen kanalazunk némi pecsenyelevet a csirkedarabok, az alma és a gomba tetejére. Mehet vissza a sütőbe, már nem kell lefedni. Még egy jó fél óra, és szép színt kap a hús, megpirul a gomba és a káposzta (ezt érdemes menet közben legalább egyszer átforgatni) megpárolódik az alma. Szedjük tálra az egészet. Nálunk "habos krumplipüré" a köret mellé.



A téli időszak gyakran arra késztet, hogy a sütőt begyújtva ilyen mindent bele ételeket készítsek. Bence ugyan nem eszi a gombát, de helyette jókora mennyiségben csipeget a pirított káposztából, és az alma is elsősorban az Ő kedvéért került a húshoz. Nem nagy munka az előkészítés, a sütéssel pedig tényleg nincs dolgunk. Ha esetleg sok a hús, és nem fér minden be a tepsibe, akkor a savanyúkáposztát külön serpenyőben a gázon is meg lehet pirítani. Finom és tökéletes lesz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése