2017. január 14., szombat

Tejszínes gombakrémleves

Hozzávalók:
40 dkg gomba
2 dl főzőtejszín
5 dl alaplé (vagy húsleves, esetleg víz + leveskocka)
kevés őrölt bors
1 kis fej hagyma
2-3 ek. olaj
csipet petrezselyemzöld (lehet szárított is)
szükség esetén só
Elkészítés:
A gombát megmosom, én nem szoktam megtisztítani. Négy-öt fejet kiveszek és félre teszem, a többit szeletekre vágom. A hagymát megtisztítom és nagyon apróra felkockázom. Megpirítom kicsit az olajon, majd hozzáteszem a gombát. Megborsozom, és az alapléből öntök rá egy keveset, amiben megpárolódhat. Ha megpuhult a gomba, akkor felöntöm a maradék lével és összemelegítem. Leveszem a tűzről, hagyom picit hűlni. Közben a félretett gombákat előveszem, vékonyra szeletelem, és egy kanálnyi olajon szép ropogós barnára sütöm.  Az időközben kicsit meghűlt levest botmixerrel simára dolgozom, és visszateszem a tűzhelyre. Míg újra felmelegszik, egy tálba kiöntöm a főzőtejszínt. Kanalazok hozzá a levesből, és jól elkeverem.  Belecsorgatom, és hagyom, hogy összeforrjon, krémesre besűrűsödjön. Megkóstolom, ha kell, adok még hozzá kevés borsot, esetleg egy csipetnyi sót. Tálaláskor a tetejét megszórom a petrezselyemmel, és a sült gombaszeletekkel.




Ma a barátnőmék voltak nálunk ebédre. S mivel Bence kivételével mindenki szereti a gombát, gondoltam ezen a téli hóeséses szombaton senki nem utasít majd el egy tányér jó meleg krémlevest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése