2017. március 24., péntek

Tarka főzelék

Hozzávalók:
2 szál vékony sárgarépa
1/2 db karalábé
10 dkg zöldborsó
ízlés szerint brokkolirózsa (én mindig fagyasztottat használok)
1 db krumpli
1 szál vékony petrezselyem
1 szeletke zeller
1 liter tej
kevés ételízesítő (aki ellene van, az használjon sót)
2 ek. étkezési keményítő
ízlés szerint pici cukor
Elkészítés:
A főzés mint mindig, most is az alapanyagok előkészítésével kezdődik. Meghámozzuk, megmossuk a zöldségeket, és lehetőleg mindent megpróbálunk egyforma kockákra vágni, mert így egyszerre puhulnak majd meg. Mehetnek is egy lábosba, s már most hozzá tehetjük a krumplit, s fagyasztott borsót és brokkolit is. Megszórjuk ételízesítővel, egy jó decinyi vízet öntünk rá, és kis lángon megpároljuk. Közben a tejet egy tálba töltjük, és csomómentesen elkeverjük benne a keményítőt. Lehet lisztet is használni helyette, de én kifejezetten szeretem, hogy egy kellemes selymes ízt kölcsönöz a főzeléknek. Amikor a zöldségek már elég puhák, akkor nincs más tennivaló, mint ráönteni a keményítős tejet, és összeforralni kevergetve. Nem kell sokáig melegíteni, csak míg éppen felforr, így nem vész el a keményítő hatása, és szépen besűríti a főzeléket. Kóstoljuk meg. Ha szükséges, mehet bele még ételízesítő, vagy igény szerint pici cukor.
Ezután már ízlés szerint bármilyen feltéttel kínálhatjuk. Nálunk most sertéspörkölt járt hozzá.




Nagyon szeretjük a főzelékeket, borsót, hagyományos finomfőzeléket egyaránt. De azt hiszem ebből a körből ezentúl ez a mindent bele zöldséges verzió lesz a kedvencünk. Főleg tavasszal, amikor máűr minden zöldség friss lesz, el sem tudok ízesebbet képzelni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése