2017. május 13., szombat

Karalábés húsgombóc

Hozzávalók:
2 nagyobb zsenge karalábé
30 dkg darálthús
1 cs. előfőzött (tasakos)rizs
1 dl tejföl
1 ek. liszt
1 liter alaplé(lehet maradék húsleves, vagy kockából is)
1-2 ek. olaj
ételízesítő/só
frissen őrölt bors
1 kicsi gerezd fokhagyma
1/2 fej hagyma
2 ek. szárított kapor (ha van friss, az még jobb)
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágom, és egy evőkanál olajon megfuttatom. A húst egy tálba teszem, hozzákanalazom a hagymát, mehet bele a tasakos rizs, ételízesítő vagy só, frissen őrölt bors. Kézzel összedolgozom, és pingponglabdányi gombócokat formálok belőle. Kicsit félreteszem. A karalábét megtisztítom, szeletekre, majd kisebb kockákra vágom. Egy kevés olajon pici vízzel és ételízesítővel lefedve párolom. Amikor már kicsit üvegesedik (nem kell neki sok idő) akkor felöntöm forró alaplével, és beleteszem a gombócokat. Megszórom a kapor felével, majd lefedve addig párolom kis lángon, míg a gombócok meg nem főnek. Érdemes egyet kivenni és kettévágni, az a biztos. Ha már megfőtt minden, akkor egy tejfölös habarást öntünk a lábosba, elkeverjük, majd átforraljuk a karalábés húsgombócokat. Megszórjuk a maradék kaporral. Lehet tálalni.




Egészen kicsi gyerekkorom óta nagyon szeretem a karalábét, leginkább nyersen, de a belőle készült ételeket sem vetem meg. Egyik nagy kedvencem a töltött változat. Ez a mai verzió kicsit annak a lustább, egyszerűbb elkészítési módja. :-) Mivel valjuk be, a karalábé még mindig nem a legolcsóbb áron fut az üzletekbe, piacokon, így kicsit spórolhatunk a darabszámmal, ha nem bele töltjük a húsos masszát, hanem gombócként a tetejére ültetve főzzük meg. Nekem nagyon ízlett!
Köszönet a Konyhatündlrknek, akik olyan sokan és sokféle módon elkészítették már, kedvet csinálva nekem is hozzá :-) Ez lett az én verzióm, kóstoljátok meg! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése