2018. június 28., csütörtök

Fűszeres tökhasábok

Hozzávalók:
főzőtök (persze a cukkini is jó)
2 db tojás
kb. 20 dkg finomliszt
1,5 dl tej
víz szükség szerint
2 tk. szezámmag
1 ág friss kakukkfű (vagy egy tk. morzsolt)
ételízesítő és frissen őrölt bors ízlés szerint

olaj
Elkészíté:
A tököt meghámozom, szétvágom és kiszedem a magházat. Kb. két ujjnyi hasábokra vágom a tökhúst, és kicsit besózva pár percre félreteszem. Közben a tojásokat egy tálba ütöm, hozzáöntöm a tejet és habosra keverem. Mehet bele egy kis ételízesítő, frissen őrölt bors, és a száráról lehúzott apró kakukkfű levélkék, valamint a lenmag. beleszórom a lisztet is, és annyi vizet mérek még hozzá, hogy egy jó sűrű palacsintamasszát kapjak. az olajat odateszem melegedni, s ha már sütésre kész, akkor a lecsepegtetett tökhasábokat belemártom a masszába, és az olajba téve aranybarnára sütöm. Nem nagy lángon, hiszen szeretném, ha a tök egy ress állagúra megpuhulna sülés közben. Papírtörlővel leitatom a felesleges olajat róla, és lehet tálalni. Akár egy kis újkrumplival, akár valamilyen salátával, vagy estleg főzelék feltétnek finom étel.


Nem igazán tudtam már, hogy az ajándékba kapott töknek mi legyen a sorsa. Ettem a héten főzeléket, volt cukkinilapcsánka is. tegna azonban bulgursaláta készült, amihez úgy éreztem kínálni kellene még valamit. így készült el ez a fűszeres tökhasáb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése