2018. június 26., kedd

Kakukkfüves gombaragu

Hozzávalók:
25 dkg gombamix (ez most shitake és ördögszekér laska volt)
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ujjnyi csík füstölt szalonna
1 ág friss kakukkfű (ha nincs akkor jó a szárított is)
1 dk tejföl
1 tk. liszt vagy kukoricakeményítő
frissen őrölt bors ízlés szerint
só ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát megtisztítom és apró kockákra vágom. A szalonnát is kockázom, és lábosba téve a tűzhelyre teszem. Amikor már üveges, akkor hozzádobom a hagymát és fokhagymát, együtt pirítom. Ha készen van, akkor ráteszem az időközben megtörölgetett és ízlés szerint felvágott gombákat. Átforgatom, majd sózom, (figyeljünk, hogy a szalonna is sós)borsozom, és lefedve párolom. A gomba enged annyi vizet, hogy ne égjen le, de azért érdemes figylni rá! A megmosott kakukkfű ágról lecsipegetem az illatos levélkéket és a gombára szórom. Vigyázzunk, mert főleg frissen nagyon intenzív növény, nehogy elnyomja a gomba ízét, zamatát. Míg  gomba pár percet puhul, addig a tejfölt a keményítővel vagy liszttel simára keverem egy kortynyi melegvíz segítségével, és a kész gombára öntöm. Forr egyet, ennyi elég is, hogy kellően besűrűsödjön. Lehet tálalni! Nálunk nokedlivel osztozott a tányérokon.


Kedvelem a gombát, s ami meglepő, ebbő a raguból most még Bence is evett, holott máskor igencsak megválogatja az alkalmakat, amikor gombát vesz a szájába :-)
Mivel az erkélyemen az idén virágok helyett fűszernövények illatoznak, szerencsés helyzetben vagyok, csak kiléptem az ágnyi kakukkfűért, és már mehetett is a raguba. Érdemes cserépben nevelni ilyen aromás finomságokat!
Ha a szalonnát kihagyjuk, és olajta használunk a hagyma alá, tökéketes húsmentes fogás válik belőle!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése