2018. augusztus 31., péntek

Zöldborsós csirkecomb kakukkfüves-fehérboros mártásban


Hozzávalók:
4 sb csirke alsócomb (persze lehet felső is, vagy vegyesen)
1 nagy fej hagyma
2 ek. kockázott bacon
1 picike olaj
1 db közepes paradicsom
1/2 tv paprika
10 dkg zöldborsó
4-5 arasznyi ág kakukkfű
1,5 dl fehér bor (nálunk száraz Irsai Olivér)
1 dl tejföl
1 kk. étkezési keményítő (vagy finomliszt)
ízlés szerint só és őrölt bors
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk és kisebb kockára vágjuk. a paradicsomot és a paprikát is felaprózzuk. A szalonnát pici olajon egy lábosban megpirítjuk, enged majd annyi zsírt, hogy úgy már elég lesz a hagymához is, amit szépen megpirítunk. Hozzádobjuk a paprikát és paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Egy fűszerpaprika nélküli lecsós alapot készítünk gyakorlatilag. Amikor már kicsit összefő, akkor rátesszük a csirkecombokat, és mindkét oldalukat addig sütjük, míg egy kis kérget nem kapnak. Utána az egészet felengedjük a borral, megszórjuk a száráról leszedegetett kakukkfű 3/4 részével, és fedő alatt pároljuk. Amikor a hús már majdnem elkészült, hozzátesszük a fagyasztott (szezonjában friss) borsót, és addig főzzük, míg minden megpuhul. Közben a tejfölt alaposan kikeverjük a keményítővel. Pici levet kanalazunk rá, majd behabarjuk vele az ételt. Egyet forralunk még rajta, ezalatt be is sűrűsödik. Megszórjuk a maradék kakukkfúvel, és már lehet is tálalni. Szerintem a nokedli illik leginkább hozzá :-)

Árválkodott még a nyaralásból hazahozott borosüveg alján egy kis száraz itóka, nem akartam, hogy kárba menjen. az ételnek viszont nagyon finom, selymesen harmónikus ízt adott.
Ha a habarástól nagyon besűrűsöfne a máársát, akkor egy pici tejjel lehet lazítani rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése