Hozzávalók:
30 dkg kenyérliszt
10 dkg teljes kiörlésű rozs + 1 ek. a tetejére
20 dkg öregtészta
https://ugymintotthon.blogspot.com/2020/03/oregteszta.html
2 ek. olaj
1,5 tk só
1 dkg friss élesztő, vagy ha nincs, 1 tk. szárított
2,4dl langyos víz
Elkésztíés:
aki ismer, az jól tudja már, hogy nálam minden kelt tészta, így ez a kenyér is a kenyérsütőben kezdi meg "pályafutását". Nálam először a nedves hozzávalók kerülnek a tartályba. A langyos víz, az olaj, majd erre rá az előzőleg tálkába kimért és jól összekevert két fajta liszt. Egyik sarokba a sót is beleszórom, majd az öregtésztát galuska nagyságúra belecsipegetem. Végük a tetejére morzsolom az élesztőt. Indul a dagasztás progam, de amikor megáll a gép, nálam már végzett is. A tésztát gombóccá formálva egy vékonyan kiolajozott tálba rakom, és irány a mikró, ahol a zárt térben, egyenletes melegben hagyom a duplájára kelni. Amikor ez megtörténik, a pultra teszem a tálat, és anélkül, hogy kivenném a tésztát, négy irányból a tálat forgatva egy-egy részét megemelem, és a szemközti oldalra hajtom. (remélem érrthető volt) Aztán újra gombóccá igazítom, megint pihen kb. 20 percet és megismétlem a műveletet. Újabb pihenő jön, majd a formázás, enyhén lisztezett munkafelületen. Kézzel tégla alakúra lapogatom a tésztát, majd két oldalról közepéig behajtom, kicsit lenyomogatom. Utána a szépen feltekerem, kicsit megigazgatom, és hajtással lefelé egy sütőpapíros hosszúkás formába teszem. Tetejét beszórom a rozsliszttel, jól belesimogatom. (Ha megsül, ez majd finoman ropog rajta) Letakarva hagyom magához térni a tésztát, közben bemelegítem a sütőt, aljában egy kis tepsivel, ahová a gőzképződés miatt majd forró vizet öntök, ha bent lesz a kenyér is. A megkelt kenyeret pengével bevágom, megspriccelem vízzel, és beteszem a forró sütőbe. Nagy lángon sütöm, kb. 35 percig. Nekem régi a sütőm, így menet közben fordítanom is kell a formán, hogy egyenletesen barnulhasson mindenhol. Ha készen van, óvatosan kifordítom a formából, és rácsra teszem. Érdemes az alját megkopogtatni. Ha kongó hangot hallunk, szépen átsült. (Ha esetleg nem, akkor még így forma nélkül visszatehetjük pár percre a sütőbe.) Megspriccelem ismét vízzel, majd hagyom kihűlni.
Az alaprecept Limarától van, én csak kicsit módosítottam a liszt összetételen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése